Nietypowe dania świąteczne z całej Polski

Polub nas na Facebooku

Tradycją jest, aby na bożonarodzeniowym stole było dwanaście potraw wigilijnych, jednak nie w każdym domu w Polsce są one takie same. W zależności od regionu potrawy mogą mocno się różnić! Są to zazwyczaj tradycyjne przepisy, które są pielęgnowane z pokolenia na pokolenie i mają wiele lat. Różne potrawy sprawiają, że dom każdego Polaka staje się wyjątkowy i niepowtarzalny! Przeczytaj poniższy artykuł i przekonaj się, jakie lokalne specjały można zjeść w święta Bożego Narodzenia w różnych regionach Polski! 

wigiliaSiemieniotka

Siemieniotka jest kulinarnym specjałem kuchni śląskiej, która przede wszystkim podawana jest w święta Bożego Narodzenia. Nazwa pochodzi od głównego składnika tego dania, czyli siemienia. Są to małe brązowe ziarenka o dość specyficznym smaku. Siemieniotkę gotuje się z siemienia lnianego, zagęszcza zasmażką lub kaszą manną i podaje z kaszą gryczaną. 

Pierogi ze śliwkami

Zazwyczaj w święta Bożego Narodzenia podaje się jeden rodzaj pierogów – te z kapustą i grzybami. W okolicach Limanowej i Nowego Sącza na świątecznym stole nie może zabraknąć pierogów z suszonymi śliwkami, które są podawane na słodko. Ciekawostką jest to, że są to te same owoce, które wcześniej gotowały się w wigilijnym kompocie z suszu! 

Maczka

Maczek większości ludzi może kojarzyć się z dwoma rzeczami: popularnymi fast-foodami lub makiem, ale nic bardziej mylnego! Ani jedno, ani drugie nie mają nic wspólnego z tą wigilijną potrawą! Najczęściej podawana jest we wschodniej części Polski, tam, gdzie jest bliżej do Ukrainy. Maczka to wywar z grzybów, które wcześniej się gotowało do np. farszu na pierogi. Przygotowanie maczki zaczyna się od mocnego uprażenia mąki pszennej na suchej patelni. Kucharz musi koniecznie zwrócić uwagę na to, aby mąka być uprażona, a nie spalona. Później dodaje się zeszkloną wcześniej cebulę oraz przyprawy. 

Gołąbki z ziemniakami

Gołąbki nie są świątecznym daniem w większości miast w Polsce, ale gdzieniegdzie podaje się ziemniaczaną wersję tego dania. Jak się je wykonuje? Gotowane ziemniaki są tłuczone, dodaje się do nich surową kaszę gryczaną, cebulę pokrojoną w kostkę oraz przyprawy: sól i pieprz. Całość zawijana jest w liście kapusty i gotowana w pomidorowym wywarze. 

Garus

Garus to zupa na bazie śliwek, którą podaje się w Kielecczyźnie, Małopolsce oraz na Śląsku. Nie istnieje jeden przepis na tę potrawę, ponieważ w wielu regionach jest ona inna. Śląska wersja zawiera śliwki, które gotowane są do miękkości. Przyprawia się je cukrem i podaje z gotowaną białą fasolą. W Kieleckim zamiast fasoli pojawia się kasza jaglana lub gryczana. 

Polskie kulinaria zaskakują od wielu lat, ponieważ są ciekawe smakowo dla obcokrajowców, ale co się okazuje, dla Polaków również. W całej Polsce, w różnych regionach tradycją jest, że na święta Bożego Narodzenia przyrządza się bardzo ciekawe i niespotykane potrawy. Można śmiało powiedzieć, że Polska ma naprawdę wyjątkową kuchnię!