Zasady savoir-vivre, o których nie miałaś pojęcia!

Polub nas na Facebooku

Wiele mówi się o savoir-vivre, jednak co ono tak naprawdę określa? Jak się okazuje, są to zasady etykiety lub jak kto woli – dobre maniery, które dotyczą właściwego zachowania w określonych miejscach oraz sytuacjach. Świadczą one o naszym wychowaniu oraz kulturze osobistej. A co warto o nich wiedzieć? 

Zasady savoir-vivre, o których nie miałaś pojęcia!Zasady savoir-vivre, o których często zapominamy

W świecie przepełnionym technologią często zapominamy o tym, jak zachowywać się w towarzystwie. Właśnie dlatego warto co jakiś czas przypomnieć sobie zasady savoir-vivre, które powinny być obecne w naszym życiu codziennym, a oto 5 najważniejszych!

Używanie magicznych słów nie boli!

Nad wieloma czynnościami się nie zastanawiamy. Np. wchodzimy do sklepu, kupujemy i wychodzimy. Warto jednak na co dzień pamiętać o magicznych słowach “proszę”, “dziękuję” i “przepraszam”. Wypada także używać “dzień dobry” oraz “do widzenia”. 

Warto dbać o swój wygląd na co dzień!

Estetyczny wygląd oraz ubrania wraz z makijażem dopasowanym do okazji to podstawa. Pamiętajmy, że inny dress code obowiązuje w pracy, w sklepie czy w domu. Raz stawiamy na elegancję, raz na wygodę. Pamiętajmy jednak, aby nie wyglądać jak fleja!

Poprawna postawa zawsze mile widziana!

Odpowiednia postawa dobrze wpływa na organizm, a także pokazuje szacunek dla osób w otoczeniu. Dlatego nie garbimy się, gdyż dawniej było to oznaką lenistwa oraz znudzenia. Warto także siedzieć ze skrzyżowanymi kostkami, zamiast zakładać nogę na nogę. 

Zdejmowanie kapelusza!

Mężczyźni zawsze zdejmowali nakrycia głowy, gdy wchodzili do jakiegoś pomieszczenia. Gest ten był oznaką szacunku oraz dobrego wychowania. Nie zapominajmy zatem o tym w dzisiejszych czasach, np. w domu czy w restauracji. 

Kwestia randki i rachunku!

W przypadku spotkań towarzyskich mężczyzna zawsze patrzy na kobietę. To właśnie ona decyduje o zakończeniu spotkania. Jeśli chodzi o rachunek, to zasada ta uległa modyfikacji. W przypadku pierwszej randki kobieta powinna zaproponować podzielenie rachunku na pół.

Zasady savoir-vivre przy stole – o czym należy pamiętać? 

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie zasady etykiety obowiązują nas przy stole. Dobra kultura i zachowanie dużo o nas mówi, dlatego warto wiedzieć, jak zachować się przy stole. A jakie są mniej znane zasady kultury osobistej? Oto 9 z nich!

Zasada 1 – używanie sztućców od zewnętrznych do wewnętrznych 

Kolejność ułożonych sztućców powinna być zależna od rodzaju oraz kolejności dań. Dlatego w restauracji na początku sięgamy po sztućce znajdujące się jak najdalej od talerza.

Zasada 2 – miejsce łokci jest przy ciele

Zasady dobrych manier przy stole mówią, że łokcie nie powinny znajdować się na stole. Zarówno w czasie posiłku, jak i po nim najlepiej, aby przylegały do ciała

Zasada 3 – nakładanie jedzenia własnymi sztućcami jest zabronione

Zasady savoir-vivre mówią, że nakładanie jedzenia własnymi sztućcami jest niehigieniczne i nieeleganckie. Posługujemy się zatem łyżkami/widelcami specjalnie do tego przeznaczonymi.

Zasada 4 – talerz przechyla się w stronę od siebie

Zupę się je, a nie pije. Jednak czy wiemy, że przy jedzeniu zupy talerz nie powinien być przechylany do siebie, a od siebie? W ten sposób możemy uniknąć zalania siebie.

Zasada 5 – nóż tylko do krojenia mięsa

Wielu z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że nóż służy wyłącznie do krojenia twardego mięsa. Ziemniaki czy makaron dzielimy na mniejsze kawałki widelcem.

Zasada 6 – zostawiamy pusty talerz

Zostawanie niedojedzonych resztek na talerzu jest odbierane za niegrzeczne. Będąc w gościach, nakładamy sobie taką porcję, jaką będziemy w stanie zjeść. 

Zasada 7 – używanie sztućców powinno być bezdźwięczne 

Tarcie sztućców o talerz to jedne z bardziej nieprzyjemnych dźwięków dla naszych uszu. Właśnie dlatego starajmy się używać ich bezdźwięczne. 

Zasada 8 – najpierw połykamy jedzenie, a potem mówimy

Od małego rodzice powierzają nam, aby nie mówić z pełnymi ustami. Nic dziwnego – mówienie z nieprzełkniętym jedzeniem jest niehigieniczne i może obrzydzać rozmówcę. 

Zasada 9 – zaczynamy jeść, gdy każdy ma jedzenie na talerzu

Za niegrzeczne uważa się rozpoczynanie posiłku, gdy jeszcze nie wszyscy otrzymali swój talerz z posiłkiem. Warto chwilę poczekać – z pewnością naszym rozmówcą będzie miło!

Często zapominamy o tym, jak ważne jest bycie miłym dla drugiej osoby. Pozwala to na zbudowanie silnej i trwałej relacji z rodziną, przyjaciółmi czy drugą połówką. Właśnie dlatego warto już dziś znać mniej znane zasady kultury osobistej!