Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach

Polub nas na Facebooku

Chcesz zrobić kulinarne wrażenie na wyjątkowych gościach? A może na teściach, ukochanym lub ukochanej, domownikach czy przyjaciołach? Wędzona pierś kaczki w pomarańczach będzie strzałem w dziesiątkę! Danie niezwykle eleganckie, widowiskowej aromatyczne oraz – przy posiadaniu odpowiednich składników – możliwe do przyrządzenia nawet dla początkujących kucharzy.

Duck-300dpi

Potrzebne będą:
*2 mniejsze wędzone piersi z kaczki, *100 ml Sunquicka Pomarańcza, *25 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia, *3 łyżki soku z cytryny Limmi, *3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti, *10 g szczypiorku, *3 pomarańcze, *50 g suszonych śliwek, *1 cebula (czerwona), *75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek, *25 ml syropu z czarnej porzeczki, *łyżka octu winnego czerwonego

Sposób przygotowania:
Przygotować sos gotując porzeczki z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym, pozostawić go na małym ogniu i poczekać aż zgęstnieje. Czerwoną cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać, pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na małe cząstki. Zmieszać je ze śliwkami, cebulą, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn Limmi. Piersi z kaczki zamarynować w syropie Sunquick zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokroić je na cienkie plastry. Podawać polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki. Intensywny aromat kaczki połączony ze słodyczą pomarańczy tworzy idealną harmonię smaku, który zachwyci podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tak przyrządzone danie na pewno zasmakuje gościom, a także ma szansę stać się spécialité de la maison.