Na luzie, ale z konkretami ozdrowym stylu życia – Food & Health Conference już 8. i 9.04 w Gdyni

Polub nas na Facebooku

Zdrowy styl życia nie jest dla wybranych, jest dla wszystkich. Co prawda potrzeba do tego trochę determinacji, samozaparcia i cierpliwości, ale warto, bo efektem jest lepsze samopoczucie oraz zdrowie nasze i naszej rodziny. Jak zmienić nawyki żywieniowe i przekonać się do sportu, mówić będą goście i prelegenci Food & Health Conference, wydarzenia, które 8 i 9 kwietnia odbędzie się w Gdyni.

fh1

Zacznę biegać, pójdę na siłownię, zrezygnuję ze słodyczy, zapomnę o fast foodach – to jedne z najczęstszych postanowień dotyczących zmiany stylu życia na zdrowszy. Problem polega jednak na tym, że postanowienia te, choć chętnie czynione, są niezwykle rzadko realizowane. Dlaczego?

– Ponieważ zabieramy się do nich niewłaściwie. Jak sport, to od razu cztery ciężkie treningi tygodniowo. Jak dieta, to dwa posiłki zamiast pięciu, a w ramach poprawy humoru ciastko i kawa z sieciówki – mówi dr Anna Makowska, organizatorka Food & Health Conference, autorka popularnego bloga Doktorania.pl. – Podczas konferencji pokażemy, że dbanie o zdrowie, właściwe odżywianie i ruch wcale nie są trudne, pod warunkiem, że podejdziemy do tego z głową i przez cały czas będziemy pamiętać o celu, który przyświeca zmianom wprowadzanym w naszym stylu życia. A cel to: lepsze samopoczucie i zdrowie.

Uczestnicy konferencji przez 2 dni jej trwania będą mieli okazję wysłuchać wykładów dotyczących profilaktyki zdrowotnej, sportu, zdrowego odżywiania i stylu życia. Prelegentami będą m.in. sportowcy olimpijczycy, sportowcy z niepełnosprawnościami, dietetycy, doktorzy nauk farmaceutycznych. W przerwach między prelekcjami prowadzone będą bezpłatne konsultacje dietetyczne, fizjoterapeutyczne, doradztwo zawodowe dla osób z niepełnosprawnościami oraz inne aktywności związane ze zdrowiem i sportem.

– Na luzie i w przystępny sposób przekażemy mnóstwo przydatnych na co dzień informacji. Będzie dużo wiedzy, konkretów i zdrowych przekąsek, bez typowych podczas takich wydarzeń ciastek z toną cukru i tłuszczu utwardzonego – zapowiada Anna Makowska.

Food & Health Conference odbędzie się w dniach 8 i 9 kwietnia w Pomorskim Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni (w budynku dostosowanym dla osób z niepełnosprawnościami). Bilety można kupić na stronie wydarzenia: http://maszwybor.edu.pl

Food & Health Conference – plan wykładów i warsztatów

SOBOTA (8 kwietnia)

9:15 – 10:00 Nie dajmy się zwariować, czyli czy wolno łączyć ogórka z pomidorem? O zachowaniu równowagi w życiu i żywieniu. / dr n. farm. Jakub Czaja, farmaceuta, sportowiec, olimpijczyk.
10:15 – 11:00 Podstawy kuchni wegańskiej. Zdrowa kuchnia – proste sztuczki i triki dla każdego. / Jola Słoma & Mirek Trymbulak, Atelier Smaku
12:15 – 13:00 Skąd wziąć energię do swojego działania? / Marta Borkowska-Bierć, psycholog.
13:15 – 14:00 Co Twoje ciało mówi Tobie i o Tobie? W jaki sposób ciało może wysyłać do nas komunikaty, jak się w nie wsłuchiwać oraz co taka informacja może dla nas oznaczać. / Bartosz Zadurski, masażysta holistyczny i trener świadomej pracy z ciałem.
15:15 – 16:00 To kim jesteś, to kwestia wyobraźni. Odważne wybory, marzenia i ciężka praca. / Rafał Mikołajczyk, prawnik, sportowiec, reprezentant kadry narodowej w Parakolarstwie.
16:15 – 17:00 Prawda, czy gówno-prawda? Jak weryfikować informacje i własne przekonania, by żyć lepiej, ciekawiej i sensowniej. / Piotr Bucki – trener komunikacji.

NIEDZIELA (9 kwietnia)

9:15 – 10:00 Jak się NIE odchudzać? Podstawowe błędy na przykładach. / Aleksandra Czachora, dietetyk.
10:15 – 11:00 Po co w ogóle się ruszać? / Jakub Krzyżak, sportowiec.
12:15 – 13:15 Leki + karmienie piersią? Prawdy i mity. / dr n.farm. Magdalena Stolarczyk, farmaceutka.
13:30 – 14:15 Gluten i Celiakia. / Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
15:15 – 16:00 Zdrowe, proste i szybkie śniadanie. – dopasuj je do siebie i swojego trybu życia. / Viola Urban, dietetyk.
16:00 – 16:30 Czy stres niszczy Twoją skórę? / Izabela Ryska, biotechnolog leków.

F&H