Karob –alternatywa dla czekolady

Polub nas na Facebooku

Karob to inaczej szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, ceratonia – gatunek zimozielonego drzewa należący do rodziny bobowatych. Występuje dziko i w uprawie w regionie śródziemnomorskim. Strąki nazywane są chlebem świętojańskim.

Carob Pods and Beans

Jeśli jesteś uzależniona od czekoladypolecamy Karob! To warzywo uznawane jest za świetną alternatywę dla czekolady, ze względu na swój słodko-karmelowy smak. Proszek karobowy, który najczęściej można spotkać w sklepach ze zdrową żywnością otrzymuje się z suszonych i zmielonych strąków. W niektórych miejscach można też kupić syrop karobowy, który może być używany jako naturalny słodzik lub wysuszone strąki, idealne do żucia w ramach przekąski. Karob może być używany nie tylko jako zamiennik kakao w wegańskich wersjach czekoladowych dań, ale jest też bardzo zdrowy. Nie zawiera bowiem glutenu, jest zupełnie beztłuszczowy. Ma za to w sobie mnóstwo błonnika i to takiego, który jest nierozpuszczalny – czyści więc nasze jelita ze wszystkiego co zbędne i wchłania wodę, dzięki czemu znacznie dłużej czujemy się najedzeni. Karob jest też bogaty w antyoksydanty, które pozwalają nam lepiej radzić sobie z wolnymi rodnikami, opóźniając tym samym proces starzenia. Może być także doskonałym źródłem żelaza i wapnia, więc ciesząc się jego smakiem, łączymy przyjemne z pożytecznym.