Jajko nie tylko na Wielkanoc, czyli 15 ciekawostek, które warto znać

Polub nas na Facebooku

Jajko w kuchni

 HRS_FOTO_Jajko_w_kuchni

  1. Podobno każdy szkocki przepis zaczyna się od słów: „Pożycz od sąsiada szklankę mąki i dwa jajka…”.
  2. Kawa parzona ze skorupką jajka ma mocniejszy aromat i smak.
  3. Jajka można podać na co najmniej 30 sposobów: jajko na miękko, w koszulce, na twardo, po wiedeńsku lub szkocku.
  4. Jajko kurze gotowane dłużej niż 10 minut traci ponad 50% wartości odżywczej białka!
  5. Papież ma swój własny kurnik w Castel Gandolfo, letniej rezydencji papieskiej.
  6. Przepiórcze jajko gotujemy na twardo 3 minuty, zaś strusie nawet 70!

Więcej na temat jajka w różnych dziedzinach naszego życia dowiesz się z infografiki przygotowanej przez HRS.

HRS_INFOGRAFIKA_CZESC_2 (Copy)

Źródło:

http://www.hrs.com/pl/blog/po-godzinach/jajko-nie-tylko-na-wielkanocnym-stole.html