Herbatniki migdałowe z gruszkami

Polub nas na Facebooku

W całej Skandynawii herbatniki piecze się w domu i je pod byle pretekstem. Doskonały dodatek do kawy, herbaty, można także jeść z owocami. Świetny pomysł, by zaskoczyć podniebienia znajomych.

herbatniki

Składniki:

  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 8 łyżek grubo zmielonych migdałów, przez zmieleniem wyłuskanych ze skórki
  • sok z połówki cytryny
  • 4 dojrzałe gruszki

Śmietankę i cukier ubijamy mikserem przez 30 sekund. Dodajemy mąkę, migdały i sok z cytryny, mieszamy starannie. Na lekko natłuszczonej blasze do pieczenia rozkładamy masę, robiąc parocentymetrowy odstęp między jej kawałkami, które powinny mieć około 4 centymetrów średnicy. Następnie wygładzamy je, żeby były w miarę płaskie. Pieczemy w temperaturze 160 stopni, aż się lekko zarumienią. Kiedy wystygną, podajemy z gruszkami obranymi i pociętymi na nieduże kawałki oraz czarną herbatą i konfiturą z malin.