Babeczki z porzeczkami

Polub nas na Facebooku

Sezon na porzeczki już niedługo! Warto więc za w czasu zapatrzeć się w pyszny przepis na coś słodkiego.

RedCurrantMuffins-small

Składniki na około 14 babeczek:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • pół szklanki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka brązowego cukru (trochę mniej)
  • pół szklanki majonezu (prawdziwego, nie typu light)
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g czerwonej porzeczki

Kawę zaparzyć we wrzącym mleku, ostudzić.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu wymieszać rózgą kuchenną majonez, ostudzoną kawę, cukier. Powinna powstać całkowicie gładka, rzadka mieszanka.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną. Dodać do mieszanki z majonezem, wymieszać rózgą do połączenia się składników i powstania jednolitej masy. Na koniec dodać porzeczki, delikatnie wymieszać.
Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami (jeśli pieczemy w foremkach silikonowych, jak ja, nie ma potrzeby smarowania foremek). Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotki.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 – 35 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Polewa czekoladowa:

  • 100 ml śmietany kremówki 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)

Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Odstawić do lekkiego zgęstnienia polewy.

Polewą udekorować wystudzone babeczki. Przyozdobić porzeczkami.