Tort ze śliwkami i masłem orzechowym – prawdziwa eksplozja smaków na podniebieniu!

Polub nas na Facebooku
Znudziły Ci się tradycyjne torty? Nam również. Dlatego dzisiaj mamy dla Ciebie coś naprawdę wyjątkowego. Przygotuj razem z nami tort ze śliwkami i masłem orzechowym. Zobaczysz, że to połączenie eksploduje bogactwem smaków na Twoim podniebieniu.

Tort ze śliwkami i masłem orzechowymSkładniki, których potrzebujesz do zrobienia tortu

Mogłoby się wydawać, że to tort czekoladowo bananowy najlepiej smakuje z dodatkiem masła orzechowego. A jednak nie. Przekonaliśmy się, że nie do końca jest to prawda. Śliwki i masło orzechowe to równie udane połączenie. Może nawet przebić to bardziej tradycyjne. Dlatego postanowiliśmy wykorzystać je w torcie na bazie biszkoptu kakaowego. Bo przecież czekolada to tego zestawienia pasuje jak ulał. Aby zrobić taki tort, potrzebujesz jednak sporej ilości składników – już sam biszkopt jest dość pracochłonny. Biszkopt zrobisz z:

  • 4 jajka
  • 140 gramów cukru
  • 15 gramów kakao
  • 70 gramów mąki pszennej
  • 20 gramów mąki ziemniaczanej
  • Odrobina proszku do pieczenia

Do tego oczywiście niezbędne będą powidła śliwkowe, którymi przełożysz biszkopty, a także krem na bazie masła orzechowego, który wyląduje na górze tortu. Krem zrobisz z kremówki, masła i masła orzechowego. To co? Do dzieła!

Zrób doskonały tort ze śliwkami i masłem orzechowym!

Zacznij od zrobienia biszkoptu czekoladowego. To nie tak trudne, jak wszyscy mówią. Z pewnością sobie poradzisz. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę – możesz dodać do nich szczyptę soli. Ciągle miksując, powoli dodawaj najpierw cukier, a później żółtka. Do drugiej miski przesiej dwa typy mąki, kakao i proszek do pieczenia. Powoli dodawaj tę mieszankę do pianki i ciągle miksuj na wysokich obrotach. Tak przygotowaną masę przełóż do tortownicy i piecz w 180 stopniach przez 40 minut lub do suchego patyczka. W tym czasie możesz przygotować krem z masła orzechowego. Do miski wrzuć 250 gramów masła orzechowego i 60 gramów zwykłego masła. Ubijaj przez chwilę, a następnie dolej 60 mililitrów kremówki. Ubijaj, aż masa będzie puszysta i jednolita. Schowaj miskę do lodówki i poczekaj, aż biszkopt będzie gotowy. Gdy wyciągniesz ciasto z piekarnika, odczekaj chwilę, aż ostygnie. Następnie przekrój je na pół. Możesz skropić biszkopt herbatą lub odrobiną alkoholu, jednak nie jest to konieczne. Przełóż je dużą ilością pysznych śliwkowych powideł i złącz oba kawałki. Górę i boki ozdób za pomocą kremu orzechowego. To tyle – deser idealny jest już gotowy!

Taki tort możesz przygotować na urodziny, imieniny czy inne imprezy rodzinne. Zobaczysz, że goście będą się nim zajadać!

Artykuł sponsorowany