Makaron w diecie? Idealny zastrzyk energii!

Polub nas na Facebooku

 

Spaghetti, fusilli, penne, lasagne, cannelloni – to tylko niektóre z rodzajów makaronów dostępnych w polskich sklepach. Możemy przygotować je na wiele sposobów i łączyć z różnymi dodatkami. Jednak wiele osób niesłusznie wyklucza makaron ze swojego menu w obawie przed utratą szczupłej sylwetki. O właściwościach tego niezwykle smacznego produktu zbożowego dowiemy się z kampanii promującej produkty zbożowe „Zboże smakuje i inspiruje”.

makaron1

 Strach przed makaronem wynika z błędnego przekonania, że musi on tuczyć. W rzeczywistości 100 g suchego makaronu dostarcza co prawda średnio ok. 350 kcal, ale podczas gotowania wchłania on wodę i dwukrotnie zwiększa swoją masę. Tak więc 100 g, w zależności od sposobu gotowania, to już tylko ok. 175 kalorii. W połączeniu ze zdrowym trybem życia i przy zachowaniu zbilansowanej diety makarony są jednym z niezwykle cennych źródeł energii, nawet dla osób dbających o figurę! Produkty zbożowe, w tym makarony nie przez przypadek znalazły się na podium Piramidy Zdrowego Żywienia opracowanej przez IŻŻ. Zaraz za aktywnością fizyczną, owocami i warzywami, powinny stanowić podstawę naszej diety przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.

Z wyników badania przeprowadzonego przez Krajową Federację Producentów Zbóż na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” wynika, że większość Polek nie jest świadoma bogactwa składników, jakie kryje w sobie makaron.  Blisko 60% respondentek wskazuje węglowodany, jako główny składnik tego produktu zbożowego.[1]Makarony mogą być jednak jednym z  doskonałych źródeł składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, mangan, fosfor czy żelazo!

Polki przebadane na potrzeby kampanii deklarują, że makaron najczęściej gości u nich na stołach jako podstawa obiadu – przeważnie w formie spaghetti lub świderków.  O tym z jakimi składnikami warto jest go łączyć wyjaśnia  ekspert:

Makaron nie musi być nudny i kojarzyć się tylko z kilkoma najpopularniejszymi składnikami, z którymi zwykle jest łączony. Sposobów na ciekawe dania z makaronem w roli głównej jest mnóstwo, a dodatkowo są one często bardzo proste w przygotowaniu. Najlepszym dodatkiem do makaronu są sezonowe warzywa, chude mięsa i świeże przeciery warzywne z przyprawami np. bazylią czy oregano. Danie warto polać odrobiną oliwy, dodać czosnek i mamy na talerzu smak słonecznej Italii w najlepszym wydaniu dodaje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.