Lody jeść warto!

Polub nas na Facebooku

Nie takie kaloryczne!
Lody to przyjemność na którą mogą pozwolić sobie osoby będące na diecie. 100 g lodów to około 140-280 kcal. Są zatem lepsze od batoników i nadziewanych wafelków. Nie powinnaś więc zbytnio utyć, jeśli będziesz jeść w umiarkowanych ilościach lody śmietankowe.

girl-holding-ice-cream-28124-3840x2160

Na ból gardła
Mrożone desery są czasem polecane przez lekarzy. Potrafia na przykład zmniejszyć opuchliznę i ból po usunięciu zęba. Przynoszą też ulgę obolałemu gardłu podczas anginy. Bakterie które ją wywołują nie znoszą bowiem niskiej temperatury. Dodatkowo zimno zmniejsza opuchliznę, więc zdecydowanie łatwiej przełykać posiłki. Możliwość jedzenia lodów to również pocieszenie dla dzieci po zabiegu usunięcia migdałków.

Z cukierni czy ze sklepu?
Lody w których jest jedynie mleko, śmietana, jaja I owoce, znajdziemy raczej w małych, lokalnych cukierniach, a nie w sklepie spozywczym. Wybierając te ze sklepowej zamrażarki, sprawdzajmy etykiety. Im krótszy skład tym lepiej. Unikaj stabilizatorów i zagęstników. np. Pektyn, gumy guar, a także barwników. Lody powinny być zwarte I zmrożone. Nieregularne I sklejone z opakowaniem, mogły być wcześniej rozmrożone. W takim deserze rozwija się salmonella!

Domowe lody jeżynowe – przepis na 4 porcje

  • 600 g jeżyn
  • 250 g śmietanki 30 proc.
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 50 g cukru
  • 1 opakowanie cukry waniliowego

Jeżyny umyj i osusz. Połowę zmiksuj, a następnie przeciśnij przez sitko, by oddzielić z nich pestki. Jogurt grecki połącz z cukrem i cukrem waniliowym. Mieszaj aż się rozpuszczą.
Dodaj przygotowany wcześniej jeżynowy mus. Zimną śmietanę ubij na sztywno i dodaj do masy jeżynowej.

Przygotuj sobie dużą miskę i wypełnij ja kostkami lodu. Wstaw do niej pojemnik z masą i ubijaj mikserem przez 25 minut. Potem wstaw do zamrażarki. Lody podawaj z owocami.