Kiełki brokułów w walce z rakiem

Polub nas na Facebooku

Niedawne badania dotyczące zanieczyszczenia powietrza w dużych europejskich miastach wykazały, że w całej Warszawie przekroczone zostały normy stężenia benzenu – toksycznej substancji o silnym działaniu rakotwórczym. Co mieszkańcy stolicy i innych dużych miast mogą z tym zrobić?

W poszczególnych dzielnicach Warszawy sytuacja wygląda różnie, ale wszędzie stężenie  benzenu   jest od 1,5 do 6 razy za wysokie! Sytuacja w południowych miastach Polski jest jeszcze gorsza.

Benzen to niebezpieczny związek chemiczny, który uwalniany jest do atmosfery ze spalinami samochodowymi, podczas spalania węgla i ropy, z oparów ze stacji benzynowych i obszarów przemysłowych, a także z dymem papierosowym. Naukowcy potwierdzili silne rakotwórcze działanie benzenu. Co więc można zrobić, skoro nie możemy porzucić metropolii i przeprowadzić się na dziewiczą, nieskażoną wieś?

Okazuje się, że z ratunkiem przychodzą nam… kiełki brokułów!

Amerykańscy naukowcy z  Johns Hopkins University we współpracy z badaczami z Chin przeprowadzili 12 tygodniowe badania na mieszkańcach chińskiej prowincji Jiangsu. (Chiny to największy producent wszelkich zanieczyszczeń powietrza).  W eksperymencie wzięło udział prawie 300 dorosłych osób. Części z nich podawano codziennie pół filiżanki naparu z kiełków brokułów, grupa kontrolna otrzymywała soki owocowe. Okazało się, że u pijących napar z kiełków zaobserwowano znacznie (bo aż o 60%) przyspieszone wydalanie benzenu z organizmu. Co więcej, skuteczność „kuracji kiełkowej” trwała jeszcze przez kilkanaście tygodni po jej zakończeniu.

Jak to się dzieje?

Brokuły, tak samo jak inne warzywa kapustne – kapusta, jarmuż, kalafior i brukselka – zawierają glukorafanin – substancję, która podczas trawienia powoduje wydzielanie się substancji zwane sulforafanem, który aktywuje enzymy przejmujące zanieczyszczenia i wydalające je z organizmu razem z moczem.

Nie od dziś wiadomo, że brokuły to silna broń w walce z rakiem. Sulforafan wspomaga wątrobę w jej pracy polegającej na oczyszczaniu organizmu z toksyn. Ponadto brokuły niszczą komórki macierzyste nowotworu, dzięki którym rak ma zdolności do „odradzania się”.

Trzeba pamiętać, że kilkudniowe kiełki brokułów zawierają ponad 100 razy więcej sulforafanu niż sam brokuł, dlatego ich działanie jest znacznie silniejsze. Ale najlepsze efekty przynosi spożywanie kiełków razem z różyczkami brokułu.

Nie wiesz jak jeść kiełki? Jest mnóstwo możliwości. Oprócz naparu, możesz je spożywać na surowo – na kanapkach lub w sałatkach. Na zdrowie!

kiełki

źródło: http://www.wakingtimes.com/2014/09/22/mighty-broccoli-sprouts-rapidly-detox-pollutants/