Dlaczego mikrobiom jest ważny i jak o niego dbać?

Polub nas na Facebooku

Mikrobiom jelitowy pełni ważną funkcję w organizmie. To dzięki niemu procesy trawienne przebiegają sprawnie, jest też istotny ze względu na wchłanianie w jelitach składników odżywczych z pożywienia oraz na pracę układu odpornościowego. Dowiedz się, jak dbać o mikrobiom jelitowy.

Dlaczego mikrobiom jest ważny i jak o niego dbać?Jaką rolę w organizmie pełni mikrobiom?

Mikrobiom, czyli inaczej flora bakteryjna, to dobroczynne drobnoustroje zamieszkujące nasze jelita. Mikrobiom człowieka składa się z miliardów bakterii, które wspierają pracę układu pokarmowego, a także układ odpornościowy. Mikrobiom przewodu pokarmowego to naturalna bariera ochronna broniąca organizm przed czynnikami mogącymi pogorszyć samopoczucie – szkodliwymi bakteriami, chorobotwórczymi wirusami, alergenami i toksynami.

Osłabiony mikrobiom to problemy ze strony przewodu pokarmowego, alergie i nietolerancje pokarmowe oraz słabsza odporność. To także wzrost wagi, ponieważ mikrobiom jelitowy czynnie wspiera procesy metaboliczne.

Jak dbać o mikrobiom przewodu pokarmowego?

Mikrobiom człowieka to prawdziwe przedsiębiorstwo przetwórcze wspomagające metabolizm i strażnik naszej odporności! Warto zadbać o jego optymalną kondycję, ponieważ sprawnie funkcjonujący i silny mikrobiom to konieczny warunek dobrego samopoczucia fizycznego oraz psychicznego.

Na kondycję mikrobiomu źle wpływa nieodpowiednia dieta, stres oraz zażywanie niektórych leków, w tym tabletek przeciwbólowych. Mikrobiom jelitowy źle znosi przetworzone jedzenie, nadmiar słodyczy, potrawy tłuste i smażone. Uwielbia natomiast dietę lekkostrawną, z dużą zawartością warzyw, owoców, kasz, produktów pełnoziarnistych i przetworów mlecznych poddanych fermentacji.

Naturalne probiotyki, czyli dobroczynne bakterie zasiedlające jelita, znajdują się w kiszonkach warzywnych i owocowych, w kefirze, jogurcie, maślance i zsiadłym mleku. Kasze i pełnoziarniste pieczywo oraz warzywa i owoce dostarczą natomiast substancji prebiotycznych, które są źródłem energii dla dobroczynnych bakterii. Warzywa i owoce bogate w probiotyki to m.in. cebula, czosnek, brokuły, fasola, banany i jagody.

Kiedy wspierać mikrobiom jelitowy?

Mikrobiom warto wspierać np. po antybiotykoterapii. Antybiotyki działają nie tylko na szkodliwe bakterie, które mają wyeliminować z organizmu. Choć antybiotykoterapia jest czasem konieczna i trzeba ją zastosować nawet u dzieci, to jednak niekorzystnie wpływa na mikrobiom przewodu pokarmowego. Po antybiotykoterapii mikrobiom człowieka odbudowuje się nawet przez pół roku! Warto w tym czasie wesprzeć go zarówno za pomocą diety, jak i stosując suplementy zawierające dobroczynne bakterie probiotyczne.

Suplementację probiotykami po leczeniu antybiotykiem zaleca się zwłaszcza u dzieci, których mikrobiom jest jeszcze mniej liczny i nie w pełni dojrzały. Pamiętajmy, że mikrobiom człowieka kształtuje się przez pierwsze trzy lata życia i to właśnie od tego, jak przebiegnie ten proces, będzie zależała odporność naszej pociechy w przyszłości.

Suplementy diety z probiotykami są wskazane także po uporczywych biegunkach, nawet jeśli do ich leczenia nie był stosowany antybiotyk.

Artykuł sponsorowany