Czytajmy etykiety!

Polub nas na Facebooku

 

Na terenie wybranych sklepów sieci „Biedronka” w całej Polsce do 25 maja trwa akcja „Czytajmy etykiety”. Jej celem jest nauczenie konsumentów umiejętnego korzystania z informacji podanych na etykietach produktów spożywczych.

ulotka_izz_www_3A wśród takich informacji znajduje się:

WARTOŚĆ ODŻYWCZA:

Wartość odżywcza żywności to jej przydatność do pokrycia potrzeb organizmu na niezbędne składniki. Obejmuje wartość energetyczną oraz zawartość składnik.w odżywczych. Na opakowaniu podaje się wybrane składniki istotne dla zachowania zdrowia. Wartość odżywcza wyrażana jest na 100 g lub 100 ml produktu oraz dodatkowo na porcję.

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:

Wynika głównie z zawartości w produkcie tłuszczu, węglowodanów, białka oraz błonnika. Wyrażana jest w kilodżulach (kJ) i kilokaloriach (kcal).

BIAŁKO:

Jest ważnym składnikiem diety, niezbędnym do prawidłowej budowy, rozwoju i funkcjonowania organizmu. Musi być spożywane codziennie. Białko występuje zarówno w produktach zwierzęcych (mleko, sery, mięso, ryby, drób), jak i w roślinnych (produkty zbożowe, rośliny strączkowe).

TŁUSZCZ:

Jest ważnym składnikiem dostarczającym energii. Zawiera kwasy tłuszczowe i witaminy (A, D, E, K). Zaleca się spożywanie przede wszystkim tłuszczów roślinnych (oleje), bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Ważne też jest spożywanie ryb, gdyż ich tłuszcz zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3.

WĘGLOWODANY:

Powinny być podstawowym źródłem energii w diecie. Są niezbędne dla układu nerwowego i mózgu. Zaleca się spożywanie węglowodanów złożonych (skrobia), obecnych w produktach zbożowych (chleb, kasze, makarony, ryż), ziemniakach i warzywach.

NASYCONE KWASY TŁUSZCZOWE:

Występują głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz w produktach zawierających utwardzane tłuszcze roślinne (tłuszcze cukiernicze) i olej palmowy. Nie powinno się ich spożywać więcej niż 20 g/dzień.

CUKRY:

Do cukrów prostych zalicza się jednocukry (glukoza, fruktoza) i dwucukry (sacharoza, laktoza). Nie powinno się spożywać więcej niż 90 g cukrów dziennie. Niektóre produkty mają napis „bez dodatku cukru”, chociaż podana jest jego zawartość. Oznacza to, że w trakcie produkcji nie dodano cukru, a jego zawartość wynika z naturalnej obecności cukrów w surowcach.

SÓL:

Choć niezbędna dla człowieka, spożywana w nadmiarze jest niekorzystna. Powszechnie dodawana jest do wielu produktów (pieczywo, wędliny, żółte sery, słone przekąski itp.). Ponieważ spożywamy dużo soli, trzeba ją ograniczyć do 6 g/dzień.

WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE:

Może być podana zawartość i procent realizacji dziennych referencyjnych wartości spożycia:
• witamin, np. witaminy C, witamin z grupy B (m.in. witaminy B12, kwasu foliowego) i innych,
• składników mineralnych, np. wapnia, magnezu, żelaza i innych.

BŁONNIK:

Dodatkowo może być podana zawartość jeszcze innych składników, np. błonnika pokarmowego. Błonnik to węglowodany nieprzyswajalne, które wpływają na prawidłową pracę przewodu pokarmowego. Źródłem błonnika są przede wszystkim produkty zbożowe i warzywa.

OŚWIADCZENIA ŻYWIENIOWE:

Szczególne właściwości produktu mogą być podkreślone dodatkowymi informacjami – oświadczeniami żywieniowymi. Na przykład: „produkt jest źródłem wapnia”, „jest bogaty w błonnik”, „ma obniżoną wartość energetyczną”.

WYKAZ SKŁADNIKÓW:

Wykaz składników zawiera informacje o składzie produktu, alergenach i substancjach dodatkowych. Składniki wymienione są według masy, w kolejności malejącej. Alergeny powinny być zapisane w sposób je wyróżniający.

TRWAŁOŚĆ PRODUKTÓW:

Bardzo ważną dla zdrowia informacją podawaną na opakowaniu jest trwałość produktu, którą należy sprawdzać. Warunki przechowywania oraz sposób przygotowania produktu do spożycia powinny być zgodne z deklaracją producenta na opakowaniu.

info. i foto.: Biedronka