Leczenie przez jedzenie

Polub nas na Facebooku

Jak dostarczyć organizmowi niezbędnych substancji? Można obstawić się fiolkami z suplementami diety. My jednak polecamy zdecydowanie zdrowszy sposób – opracowanie racjonalnego i mało czas ochłonnego menu .
Tekst: Paweł Płaczekleczenie-przez-jedzenie

David Grotto, autor dopiero co wydanej książki „101 produktów dla zdrowia i życia”, w wyjątkowo przystępny sposób próbuje wytłumaczyć, jak powinna wyglądać dieta, która służy zdrowiu, urodzie, życiu seksualnemu i metabolizmowi. Przedstawia i zestawia produkty spożywcze, które co prawda goszczą w naszej kuchni, ale – jego zdaniem – nie są przez nas w pełni wykorzystane. „Przez optymalne żywienie rozumiem dietę opartą na kontrolowaniu liczby przyjmowanych kalorii, bogatą w zróżnicowane warzywa i owoce oraz w produkty pełnoziarniste, zawierające odpowiednie rodzaje tłuszczów w odpowiednim stężeniu, nastawioną na spożycie niskotłuszczowego nabiału oraz ograniczone spożycie białka pochodzenia zwierzęcego, a przy tym propagującą jedzenie zdrowego białka roślinnego”. Grotto przekonuje, że jest wiele smacznych produktów, które rezerwujemy na specjalne okazje – np. żurawina czy awokado – a tymczasem powinny to być podstawowe elementy codziennego menu. Proponuje także dobre zmiany, które bez wprowadzenia rewolucji w naszym życiu, mogą w znaczący sposób poprawić jego jakość. Proste kroki, takie jak codzienny, choćby i kilkunastominutowy spacer, pozytywne myślenie czy znalezienie własnych sposobów na relaks, to sprawdzone sposoby walki ze współczesnymi problemami zdrowotnymi. Co zaś się tyczy składników menu, to nie musimy przemierzać wzgórz i dolin w ich poszukiwaniu. Wystarczy spacer na najbliższy bazarek. Co – zdaniem Grotto – powinno się znaleźć w naszym koszyku, kiedy będziemy wracali do domu?

GRUSZKA
Jedna średniej wielkości gruszka zawiera tyle samo witaminy C i potasu co pół szklanki soku pomarańczowego. Przeciętna gruszka zawiera ponadto 4 gramy błonnika, złożonego z rozpuszczalnych pektyn i lignanów, oraz rozmaite związki fotochemiczne o silnych właściwościach przeciwutleniających. Badania dowiodły, że dieta bogata w owoce, takie jak gruszki i jabłka, ułatwia odchudzanie (niestety, tylko kobietom i to mającym od 30  do 50 lat) oraz obniża poziom glukozyi cholesterolu we krwi.

Czy wiesz, że… w niektórych językach gruszka nazywana bywa „owocem maślanym” ze względu na swoją gładką konsystencję ?

JEŻYNY
Zawierają duże ilości przeciwutleniaczy. Badania in vitro wykazały, że jeżyny mają większe działanie antyoksydacyjne niż jagody, żurawina, truskawki oraz maliny. To także bogate źródło witaminy C, błonnika oraz związków fitochemicznych, wykazujących właściwości przeciwnowotworowe – np. flawonoidów, taniny oraz cyjanidyny. Zawarte w jeżynach katechiny zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału serca i zapobiegają uwalnianiu histaminy u osób cierpiących na alergie. Dodatkowo wychwytują wolne rodniki, a tym samym zapobiegają uszkodzeniu komórek wątroby i okrężnicy.

Czy wiesz, że… Indianki jadły jeżyny, by zapobiec poronieniom?

KARCZOCHY
To bogate źródło witaminy C, kwasufoliowego, błonnika pokarmowego, magnezu oraz potasu. Zawarte w nich cynaryny wspomagają trawienie oraz zwiększają apetyt. Sylimaryna z kolei chroni wątrobę i zapobiega chorobom serca, ponieważ uniemożliwia cholesterolowi LDL przekształcenie się w bardziej szkodliwą formę utlenioną. Dodatkowo przywracają prawidłowe krążenie w żyłach i tętnicach.

Czy wiesz, że… w 1948 roku Marilyn Monroe została ukoronowana na Królową Karczochów w kalifornijskim mieście Castroville, światowym centrum upraw tej rośliny?

MIĘTA
Zawiera związki fenolowe, które wykazują silne działanie przeciwutleniające. Pośród licznych witamin i minerałów obecnych w mięcie, należy wymienić witaminę A, kwas foliowy, wapń, potas oraz fosfor. Badania również wykazują, że miętowe olejki eteryczne mogą redukować czynniki chorobotwórcze. I jeszcze rzecz wyjątkowo na czasie: badania dowodzą, że obecne w mięcie substancje zapobiegają rozwojowi bakterii E. Coli.

Czy wiesz, że… łacińska nazwa rośliny (Mentha) pochodzi od imienia nimfy Mintho, kochanki Hadesa. Według mitologii greckiej, ten bóg świata zmarłych zamienił swoją kochankę w miętę, by uchronić ją przed gniewem zazdrosnej żony.

MORELE
Zwłaszcza suszone są jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy A i beta-karotenu. Garść suszonych owoców zawiera beta-karoten w ilości odpowiadającej 100% dziennego zapotrzebowania. Suszone morele to także bogate źródło błonnika, witaminy C oraz potasu. Świeże owoce maja mniej wymienionych substancji, ale są za to mniej kaloryczne. Czy wiesz, że… pestki moreli uprawianych w środkowej Azji i wokół basenu Morza Śródziemnomorskiego są tak słodkie, że często stanowią substytut migdałów?

ŻYTO
Pełne ziarna żyta zawierają wiele cennych witamin i minerałów, np. witaminy z grupy B, witaminę E, wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk i kwas foliowy. Nierozpuszczalny błonnik znajdujący się w życie pełnoziarnistym zawiera wysokie stężenie lignanów – wyższe niż jakiekolwiek inne zboże – dzięki czemu może chronić przed nowotworami i chorobami serca.

Czy wiesz, że… przeciętny Fin zjada rocznie około 55 kg chleba, z czego jedna trzecia to pieczywo żytnie?