Tofu – dlaczego warto jeść?

Polub nas na Facebooku

Soja obok pszenicy i ryżu zaliczana jest do najważniejszych ziaren świata. W Azji produkty spożywcze na bazie soi stanowią filar i podstawę pożywienia wielu milionów ludzi. Najbardziej rozpowszechnionym produktem spożywczym przygotowanym z ziaren soi jest tofu, często nazywanym serem z racji podobieństwa w procesie produkcji do twarogu z mleka krowiego.

DSC_0588-copy

Tofu, miękki biały serek uzyskany z mleka sojowego przed dodanie koagulatu (substancji która w mleku sojowym oddziela serwatkę i twaróg). Najczęściej środkiem zagęszczającym / ścinającym białko jest sól nigarii, siarczan wapnia, chlorek magnezu czy sok z cytryny.

Zwykle sprzedawane jest w kostce zanurzone w wodzie, w plastikowym lub kartonowym pudełku. Smak tofu jest neutralny, bardzo delikatny, nie narzucający się dlatego też jest wdzięcznym składnikiem wielu potraw nie tylko ze względu na swoje właściwości odżywcze i zdrowotne ale przede wszystkim jako składnik który bardzo dobrze łączy się z przyprawami i sosami. W zasadzie chłonie je jak gąbka, dzięki czemu o końcowym jego smaku, decyduje sam kucharz.

Tofu jest pełnowartościowym produktem białkowym. Zawiera komplet aminokwasów egzogennych, łatwo przyswajalnych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Tofu zawiera około 80% tłuszczu roślinnego (tłuszcze nienasycone, kwas linolowy – CLA, lecytyna), który zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych.
Tofu jest niskokalorycznym doskonałym źródłem wapnia, witamin z grupy B i soli mineralnych:

  • wart. energetyczna- ok. 90 kcal
  • białko – 11,0g
  • tłuszcz – 5,0g
  • węglowodany – 0,4g
  • cholesterol – 0,0g
  • wapń – 146,0mg
  • fosfor – 105,0mg
  • żelazo – 1,7mg
  • witaminy z grupy B – 0,09 mg (wartości podane na 100g produktu).

Jednak dokładne podanie zawartości składników odżywczych zawartych tofu jest trudne, ponieważ występuje ono w bardzo wielu odmianach.