Sernik Toblerone.

Polub nas na Facebooku

Któż z nas nie uśmiecha się na samą myśl o charakterystycznym, trójkątnym kawałku Toblerone – wyśmienitej, szwajcarskiej czekolady z miodem, migdałami i nugatem…

60460_450Od dziś powodów do radości będzie jeszcze więcej – a to za sprawą wyjątkowego przepisu na niezwykły w smaku i zachwycający wyglądem SERNIK TOBLERONE.

Składniki na spód:

*160 g ciastek typu digestive, *  50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:

*250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników,

*300 ml śmietany kremówki 36%, *100 g batonika Toblerone bardzo drobno posiekanego, *120 g białej czekolady

Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (można zrobić to mikserem). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (lub zmiksować). Dodać pokruszone Toblerone i wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce. Sernik podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady.

SMACZNEGO!

info. i foto.: materiały prasowe