Polub nas na Facebooku

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej
3 szklanki wody
szczypta soli
mleko z przepisu (poniżej)
3 jajka
3 łyżki cukru
2 szklanki owoców jagodowych (mrożone mieszanka maliny, wiśnie, porzeczki)

Wykonanie:

Kaszę przepłucz na sitku wrzątkiem i gotuj 10-15 minut, następnie przełóż do kokilek, połóż na nią owoce, polej mlekiem migdałowym zmieszanym z jajkiem i cukrem, zapiekaj ok. 10 min w piekarniku w temperaturze 160 stopni.

Samodzielnie robione mleko migdałowe i twarożek

2 szklanki migdałów Look Food(280 g)
6 szklanek wody
opcjonalnie 2-3 łyżki syropu daktylowego
łyżka płatków drożdżowych
kilka kropli soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego lub syropu wiśniowego

Migdały namocz na ok. 12 godzin w 2 szklankach wody. Po tym czasie zmiksuj je, dolewając resztę wody. Następnie przecedź masę przez gazę. Płyn to mleko – można je posłodzić, dolewając np. niewielką ilość syropu daktylowego lub wiśniowego. Gęstą część migdałową wymieszaj z sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi oraz syropem. Można również dodać do niej rodzynki lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.

1 szklanka migdałów ma 367 mg wapnia (czyli 37% dziennego zapotrzebowania)
1 szklanka mleka krowiego ma około 250 g

20170311_174906 20170311_181256-(1)

20170311_184833Poznaj też pozostałe zdrowe przepisy zaprezentowane na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Katarzynę Błażejewską-Stuhr.

fot.: Weronika Dębowska, veronique.pl oraz Kinga Piwowarska, woman-news.pl
fot.: Weronika Dębowska, veronique.pl oraz Kinga Piwowarska, woman-news.pl podczas warsztatów z Katarzyną Błażejewską-Stuhr