Polub nas na Facebooku

Warsztaty kulinarne z gwiazdą już za nami! To była spora dawka energii i inspiracji! Prowadząca Kasia Błażejewska-Stuhr, dietetyki kliniczny i psychodietetyk, autorka wielu książek kulinarnych m.in. „Adios Kilogramos” Wydawnictwa Zwierciadło i orędowniczka zdrowego stylu życia, dostarczyła nam mnóstwo wiedzy na temat zdrowego odżywiania i umiejętności wykorzystywania jej w kuchni.

DSC_5271 (Copy)

Od kobiety dla kobiet

Warsztaty miały za zadanie pokazać kobietom praktyczne wzorce i kształtować zdrowe nawyki żywieniowe w rodzinie. Tomasz Lis z Philipiak Milano twierdzi, że Polacy starają się coraz bardziej gotować zdrowo. –  Poszukujemy lepszych produktów, często eko, sprawdzamy, skąd pochodzą i jaki jest ich skład. Bywa jednak, że zaniedbujemy proces przetwarzania naszych dań. Stosujemy niezdrowe techniki obróbki termicznej mięs i warzyw. Królują smażenie w tłuszczu i gotowanie w wodzie. Tymczasem warto spróbować gotowania na parze, pieczenia czy smażenia bez tłuszczu. Z dobrymi naczyniami nie jest to wcale trudne, a w ten sposób nasze eko produkty zachowają swoje naturalne wartości odżywcze i wzbogacą nas o to co dał im najlepszego natura- dodaje.

Warsztaty takie jak nasz mają na celu kształtować świadomość żywieniowa Polaków i powoli to zmieniać: pomóc w nauce przygotowywania posiłków na co dzień, do pracy, do szkoły, na niedzielny obiad czy przyjęcie rodzinne oraz zaplanować zakupy. Pomóc i ośmielić w stosowaniu na co dzień produktów ekologicznych, prozdrowotnych i naturalnych typu olej kokosowy, lniany czy cukier kokosowyLook Food.

Na zajęciach można było poznać  proste i szybkie przepisy, pomysły na wspólne obiady, szybkie posiłki między zajęciami swoimi i rodziny, pomysły na drugie śniadanie oraz przekąski w pracy. Można było dowiedzieć się, jak modyfikować potrawy tak, aby były w pełni odżywcze, bez konieczności gotowania kilku oddzielnych dań dla każdego. O przyprawy do potraw podczas warsztatów zadbała firma Kotanyi. Warsztaty pozwalały nauczyć się, co jest ważne w jadłospisie dzieci i jak dostosować dorosłe potrawy do dziecięcych zaleceń żywieniowych oraz jak wprowadzać do diety zdrowe koktajle. – Uczymy się od siebie wzajemnie – skonstatowała Kasia Błażejewska-Stuhr. – Nie ma kursu, podczas którego nie przejęłabym czegoś od moich kursantek. Dziś na przykład miałam okazję się przekonać, że papryka na parze dochodzi szybciej niż ta przygotowywana w piecyku.

DSC_5000 (Copy) DSC_4988 (Copy) DSC_5075 (Copy)

Spontanicznie i zmysłowo

Spotkanie zaowocowało wspólną pracą fantastycznych kobiet: blogerek i dziennikarek kulinarnych. Gotowały chętnie i wspólnie, pod kierunkiem Kasi. Czegóż tam nie było… Samodzielnie przygotowane mleko migdałowe, pasta z zielonego groszku, smakowita i odżywcza zupa miso, papryka faszerowana quinoą, chleb z kaszy gryczanej, placuszki z cieciorki, a na deser? Czekoladowe naleśniki czy wreszcie batoniki daktylowe.

Mówi się, że do serca mężczyzny można dostać się przede wszystkim przez żołądek, nic więc dziwnego, że filigranowa Kasia zdobyła swojego męża, Macieja. Uczestniczkom naszych warsztatów również nie odmawiamy sukcesów w miłości ;).

Zaproszone dziewczyny to bowiem królowe zmysłowości, choć ich motywacja do udziału w kursie była różna… – Przyszłam tu, ponieważ zaintrygowało mnie jedno zdanie z zaproszenia – mówi Elżbieta Manthey z portalu „Juniorowo”. – W planach organizatorzy mieli pokazanie kursantkom, jak pogodzić kulinarne smaki i interesy całej rodziny, w której jeden nie lubi parówek, drugi wołowiny, a trzeci kolejny raz chce tylko leniwe pierogi.

DSC_5111 (Copy) DSC_5217 (Copy) DSC00138 (Copy)

– Oczywistym jest, że prawidłowa dieta jest ważnym aspektem naszego życia. Stosowanie jej pozwala po prostu  dobrze się czuć, a o to przecież chodzi .Ważne jest dbanie o dietę szczególnie kobiet w ciąży i zaraz po porodzie. To wpływa bezpośrednio na ilość produkowanego mleka czy wygląd młodej mamy. Na przykład wiele gatunków kasz, w tym kasza jaglana wyraźnie napędza laktację. Warto też dodać do potrawy zbożowej odrobinę mleczka migdałowego, które zawiera enzym rozkładający w nich wielocukry. Jeśli już jednak mamy poważny problem z wywołaniem laktacji lub wydaje nam się, że mamy za mało mleka żeby zaspokoić potrzeby małego głodomorka  polecam oparty na naturalnych składnikachpreparat wspomagającylaktację Felmatiker. Ja go stosuję wraz z preparatem Vitapil mama, gdyż po porodzie zaczęłam tracić bardzo dużo włosów. Produkt zawiera tylko bezpieczne składniki w odpowiednich ilościach, które nie przenikają do mleka kobiecego. Dzięki czemu włosy przestają wypadać i zaczynają odrastać nowe.  – mówi Kasia.

DSC_5394 (Copy) DSC_5356 (Copy)

Wspólne biesiadowanie

Czy warto się spotykać w kobiecym gronie? Zapewne. Warsztaty zostały bowiem uwieńczone ucztą z przygotowanych dań oraz wspaniałych napojów: soków Słoneczna Tłocznia, tłoczonych na bieżąco, ze świeżych owoców i warzyw, zawierających naturalnie występujące cukry oraz herbat ziołowo- owocowych Tetley o smaku jagody i acai, maliny z granatem czy rumianku z trawą cytrynową. Podczas wspólnej konsumpcji mistrzynie kulinariów wymieniały się spostrzeżeniami, przepisami i… numerami telefonów.

DSC00177 (Copy)DSC_5271 (Copy)

Bo prawdą jest, że ludzi łączą przede wszystkim wspólne pasje, a gotowanie jest bezsprzecznie najbardziej integrującym i twórczym hobby, jakie można sobie wyobrazić. – Jestem zachwycona atmosferą panującą podczas kursu – mówi Kinga Piwowarska z portalu Woman-news.pl. – Pozostaję też pod urokiem Kasi, która pomagała nam w przygotowywaniu wszystkich potraw. Na mnie spadło przyrządzenie deseru z owocami – w moim odczuciu to potrawa poranna, którą trzeba wstawić na chwilę do piecyka, a czas ten można wykorzystać na przykład na… umalowanie oczu. – kończy dziennikarka.

Wszystkie warunki udanej imprezy zostały spełnione: spontaniczny proces twórczy, wyśmienite jedzenie i wspaniała, domowa atmosfera. Czegóż chcieć więcej?

DSC_5161 (Copy)

Oto aż 10 przepisów z warsztatów tylko dla Was!

1.Samodzielnie robione mleko migdałowe i twarożek

2 szklanki migdałów Look Food(280 g)
6 szklanek wody
opcjonalnie 2-3 łyżki syropu daktylowego
łyżka płatków drożdżowych
kilka kropli soku z cytryny
3 łyżki syropu klonowego lub syropu wiśniowego

Migdały namocz na ok. 12 godzin w 2 szklankach wody. Po tym czasie zmiksuj je, dolewając resztę wody. Następnie przecedź masę przez gazę. Płyn to mleko – można je posłodzić, dolewając np. niewielką ilość syropu daktylowego lub wiśniowego. Gęstą część migdałową wymieszaj z sokiem z cytryny, płatkami drożdżowymi oraz syropem. Można również dodać do niej rodzynki lub kandyzowaną skórkę pomarańczową.

1 szklanka migdałów ma 367 mg wapnia (czyli 37% dziennego zapotrzebowania)
1 szklanka mleka krowiego ma około 250 g

  1. Jaglanka z koglem – moglem i mlekiem migdałowym (przepis)deser-sniadanie

Wiele gatunków kasz wyraźnie napędza laktację np. kasza jaglana. Warto dodać do potrawy zbożowej odrobinę mleczka migdałowego, które zawiera enzym rozkładający w nich wielocukry. W razie potrzeby pobudzenia fizjologicznej laktacji Kasia poleca Femaltiker, preparat wspomagający laktację o skuteczności potwierdzonej w badaniach klinicznych.

  1. Pasta z zielonego groszku – najszybsza pasta świata

1 słoiczek (nie puszka) zielonego groszku
cebula szalotka
sól i pieprz Kotanyi

Cebulę drobno kroimy, resztę składników rozgniatamy widelcem.

  1. Zupa miso

Na wzmocnienie organizmu, powstaje w wyniku fermentacji, dlatego jest źródłem bakterii kwasu mlekowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania flory jelitowej (jak pokazują badania, bakterie probiotyczne spożywane przez kobiety w trakcie laktacji przenikają z mlekiem do organizmu dziecka, a ich obecność w przewodzie pokarmowym malucha zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii i astmy u dzieci zarówno w czasie karmienia piersią jak i w późniejszym wieku). Ponadto bakterie użyte w procesie fermentacji mają zdolność do wytwarzania witaminy K w naszych jelitach, która jest z kolei odpowiedzialna za utrzymanie gęstości i odpowiedniej struktury kości.

30 g glonów kombu
10 g glonów wakame
1 por
4 łyżeczki jasnej pasty miso
1 kostka tofu
szczypiorek