Zdrowe odżywianie na diecie bezglutenowej

Polub nas na Facebooku

Dieta bezglutenowa bywa częstym i kontrowersyjnym tematem. Wielu twierdzi, że powinni ją stosować tylko ci, u których wymaga tego stan zdrowia. Inni natomiast są przekonani, że jest to rozwiązanie korzystne dla każdego, ponieważ może ono skutkować m.in. utratą niechcianych kilogramów, czy poprawą trawienia. Czym jednak faktycznie jest dieta bezglutenowa i czy naprawdę nigdy ona nie szkodzi?

Zdrowe odżywianie na diecie bezglutenowejDieta bezglutenowa – co to i dla kogo?

Dieta bezglutenowa to dieta, w której eliminuje się produkty zawierające gluten, czyli białka występujące w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Osoby z nietolerancją glutenu muszą unikać tych produktów, ponieważ gluten może powodować u nich objawy ze strony układu pokarmowego. Dieta bezglutenowa jest bezpieczna, jeśli jest zrównoważona i zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze – wtedy można powiedzieć o zdrowym odżywianiu. 

Osoby, u których stwierdzono celiakię, nie mogą jeść nawet śladowych ilości glutenu, natomiast te, u których zdiagnozowano nadwrażliwość na gluten, powinny go unikać w swojej diecie. Niemniej jednak dla pozostałych ludzi, gluten jest bezpieczny. Pamiętajmy też, że zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed zmianą swoich nawyków żywieniowych (zwłaszcza jeśli obejmują one wykluczenie glutenu).

Objawy celiakii oraz nietolerancji na gluten 

Często bagatelizuje się pierwsze objawy, decydując się na konsultację, dopiero kiedy nasz stan się pogorszy. Nie jest to rozsądne rozwiązanie, warto być czujnym i regularnie się badać, jeśli zauważy się u siebie coś niepokojącego. Objawy celiakii i nietolerancji na gluten są do siebie podobne i obejmują przede wszystkim nieprawidłowości w działaniu układu pokarmowego takie jak: biegunki i zaparcia, bóle brzucha i wzdęcia, problemy z trawieniem i niestrawność oraz utrata masy ciała. Niestety, nie są to jedyne objawy, gdyż o nietolerancji na gluten oraz celiakii mogą również świadczyć: bóle i zawroty głowy, zaburzenia miesiączkowania, anemia, zmęczenie i osłabienie, a także wypryski skórne oraz swędzenie skóry. U niektórych osób objawy te mogą być dużo bardziej nasilone i poważne, dlatego ważne jest, aby skonsultować się z lekarzem, jeśli podejrzewa się u siebie celiakię lub nietolerancję glutenu.

Bilansowanie posiłków 

Bilansowanie posiłków przy diecie bezglutenowej jest bardzo ważne, ponieważ gluten jest najczęściej zawarty w wielu produktach zbożowych, takich jak chleb, makarony i płatki zbożowe, które są ważnym źródłem składników odżywczych np. białka, błonnika i witamin z grupy B. Żeby uniknąć niedoborów tych składników odżywczych, warto m.in. zjadać różnorodne produkty bezglutenowe takie jak: owoce, warzywa, białko zwierzęce, orzechy i nasiona. Zamiast glutenu osoby uczulone powinny spożywać zdrowe jedzenie, czyli m.in. produkty z pełnego ziarna, takie jak ryż, kukurydza, amarantus, gryka i teff. Szczególnie istotne jest też dostarczenie organizmowi białka. Pamiętajmy, że ten składnik odżywczy znajduje się nie tylko w mięsie. Chcąc zwiększyć jego spożycie, można sięgnąć również po fasolę, tofu, czy jajka. Jeżeli mowa natomiast o niedoborach witaminy B to można ją znaleźć w warzywach liściastych, nasionach i orzechach. W przypadku skrajnych niedoborów zaleca się sięgać po suplementy. 

Myślę, że nikogo nie zdziwił fakt, że dieta bezglutenowa jest dietą, z której wykluczono gluten. Pamiętajmy jednak, że w sytuacji, kiedy decydujemy się na taki krok powinniśmy bacznie obserwować jak reaguje na to nasze ciało, a także zdrowo się odżywiać uzupełniając wszystkie składniki odżywcze!