Zaparcia – nie daj się zatrzymać

Polub nas na Facebooku

ZAPARCIA SĄ DOLEGLIWOŚCIĄ, KTÓRA SIĘGA SZACUNKOWO AŻ POŁOWY SPOŁECZEŃSTWA PO 60 ROKU ŻYCIA I PONAD 30% PO 30 ROKU ŻYCIA! CZY TY RÓWNIEŻ NA NIE CIERPISZ I NIE WIESZ CO Z TYM ZROBIĆ?
Tekst: Maja Trzeciak

Bez-nazwy-10

  1. Przede wszystkim zaczynaj dzień od śniadania. Znana jest teoria, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Poza tym, to właśnie rano wzrastają czynności wydzielnicze i ruchowe przewodu pokarmowego.
  2. Jedz 4-5 posiłków dziennie o stałych porach. Spożywaj je powoli, siedząc, dokładnie przeżuwaj każdy kęs.
  3. Błonnik jest istotnym elementem diety, jedz więc produkty, które go zawierają. Do pokarmów zawierających dużo błonnika należą: łuski ziaren żyta, pszenicy, kukurydzy, otręby pszenne, otręby owsiane, płatki owsiane, grubo mielone siemię lniane, skórki jarzyn i owoców, kasze, niełuskany ryż, pieczywo razowe i żytnie oraz śliwki.
  4. Zamień jasne pieczywo na razowe.
  5. Spożywaj więcej surowych owoców i soków owocowych, oraz warzyw i soków  warzywnych. Zalecane jest jedzeniemalin, truskawek, porzeczek, czarnych jagód, śliwek, jabłek, jeżyn oraz buraków.
  6. Wprowadź do diety kiszonki, szczególnie kiszoną kapustę, która zawiera duże ilości błonnika. Swój smak zawdzięcza fermentacji, w której biorą udział żywe kultury bakterii. W naszym organizmie poprawiają one trawienie i dostarczają witamin z grupy B.
  7. Pij około 2 litrów wody na dobę.
  8. Spożywać więcej fermentowanych napojów mlecznych takich jak: jogurt, maślanka czy kefir. Te produkty regulują pracę przewodu pokarmowego.
  9. Ogranicz spożywanie tłuszczów, węglowodanów prostych i białek.
  10. Unikaj następujących produktów: gotowana marchew, banany, wyroby ciastkarskie, czekolada, kakao, fasola, soczewica, groch, bób.
  11. Pomocne mogą być preparaty ziołowe o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym  i regulującym napięciemięśni przewodu pokarmowego. Najlepsze produkty to te, zawierające między innymi rumianek, kminek, arcydzięgiel, ostropest plamisty, melisę, miętę, glistnik, lukrecję i ubiorek gorzki. Nie wymagają one recept, jednak nie stosuj ich  zbyt długo, ponieważ organizm może siędo nich przyzwyczaić, a przez to rozleniwić i rozregulować naturalne zdolności metaboliczne.

Współcześnie zaparcia należą do najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego trapiących ludzi w każdym wieku. Dlatego, jeśli ty też na nie cierpisz, nie masz się czego wstydzić. Każdemu, kto kiedykolwiek miał takie problemy, nie są obce dolegliwości takie jak bóle brzucha, uczucie pełności, wzdęcia, nadmierne oddawanie gazów, niezbyt częste wypróżnianie. Dlaczego tak się dzieje i jak temu można zapobiec? Wyjaśnijmy zatem na czym dokładnie polega zaparcie i czym jest spowodowane. Otóż zaparciami określa się trudność w oddawaniu stolca, często połączoną z bólem, a także niewydalanie stolca przez dłużej niż 3 dni. Najczęstszymi przyczynami zaparć są:

  • niewłaściwa dieta,
  • siedzący tryb życia,
  • brak aktywności fizycznej,
  • ciągły stres,
  • zbyt duża ilość używek typu kawa, alkohol, palenie tytoniu.

Ponadto, zaparcia często towarzyszą niektórym chorobom, a także są wywoływane przez stosowanie niektórych leków. W zapobieganiu zaleca się picie większej ilości płynów, podejmowanie aktywności fizycznych oraz spożywanie w pokarmach większej ilości błonnika.

W związku z tym, że „jesteś tym, co jesz” i właśnie od naszej diety w dużym stopniu zależy jak się czujemy fizycznie oraz psychicznie, przygotowaliśmy dla Was kilka dietetycznych wskazówek, które pomogą w walce z zaparciami.

Pamiętaj, że poza dietą bardzo ważny w naszym życiu jest ruch, który rekompensuje siedzący tryb pracy, uwalnia kumulowany stres i wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie.