Wielkanocne śniadanie i żurek staropolski!

Polub nas na Facebooku

Od wielu lat podtrzymywana jest tradycja świątecznego śniadania w wielkanocną niedzielę. Na stole poza kolorowymi pisankami, zajączkami i barankiem nie może zabraknąć tradycyjnych potraw. My zdradzamy przepis na staropolski żurek z makaronem, który urozmaici wielkanocne śniadanie i zapewni nam wspaniały smak świąt.

White borscht with eggs and white sausage.Polish easter soup

Składniki:

– kości wędzone od schabu – ½ kg

– marchew – 1 średnia szt.

– seler – ½ średniej szt.

– woda – ok. 2,5l

– liść laurowy – 3 szt.

– ziele angielskie – 5-6 ziarnek

– gotowy zakwas na żurek – 1 butelka ok. 350ml

– śmietana kwaśna 18% – 300ml

– sól, pieprz do smaku

– czosnek – 3 ząbki

– biała kiełbasa surowa – ½ kg

– jajka ugotowane na twardo

– Międzybrodzki Makaron kolanka – 250g

Wykonanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na jego opakowaniu, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Do garnka z wodą wkładamy kości oraz obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Całość należy posolić i gotować, do momentu gdy mięso przy kości będzie miękkie.
  2. Kości wyciągamy i obieramy z nich mięso, następnie kroimy i ponownie dodajemy do naszego wywaru. Żurek łączymy ze śmietaną, hartujemy i dodajemy do całości.
  3. Białą kiełbasę musimy podsmażyć na patelni na złoty kolor, po czym przykryć ją pokrywą i poddusić. Pod koniec gotowania zupy dodać wyciśnięty czosnek.
  4. Zupę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i makaronem kolanka.

Smacznego!

Autor przepisu: Robert Muzyczka – Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Przepis polecają: Międzybrodzkie Makarony