Szybkie i praktyczne przepisy na dania na wynos do pracy

Polub nas na Facebooku

Czasami z powodu zabieganego stylu życia trudno jest znaleźć czas na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków do zabrania ze sobą do pracy. Jednak nie musisz już dłużej polegać na niezdrowych opcjach typu fast food czy kanapki z osiedlowego sklepu! W tym artykule poznasz kilka szybkich przepisów na dania na wynos, które możesz łatwo przygotować i zabrać do pracy! 

Szybkie i praktyczne przepisy na dania na wynos do pracySałatka z tortellini i suszonymi pomidorami

Składniki na jedną porcję: 83 gramów tortellini, 33 gramów suszonych pomidorów w oleju, 7 gramów rukoli, 3 gramy łuskanych nasion słonecznika, 7 mililitrów oliwy z oliwek, 3 gramy musztardy, 3 mililitry soku z cytryny, 7 gramów sera fety, sól i pieprz. 

Przepis: Tortellini ugotuj w osolonej wodzie. Rukolę dodaj do miski, dodaj pokrojone suszone pomidory i ugotowane tortellini. Pokrusz ser feta i dodaj go na wierzch. Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Polej sosem sałatkę. Teraz wystarczy, że przełożysz całość do swojego lunchboxa i zabierzesz do pracy. Smacznego! 

Kolorowa sałatka

Składniki na jedną porcję: 25 gramów granatu, 100 gramów piersi kurczaka, 17 gramów roszponki, 26 gramów sałaty karbowanej, 23 gramy kukurydzy konserwowej, 50 gramów sera gouda, 7 mililitrów soku z cytryny, 13 mililitrów oliwy z oliwek, 23 gramy chleba pszennego, sól, pieprz, przyprawa do kurczaka. 

Przepis: Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, dodaj przyprawę do kurczaka i podsmaż na suchej patelni. Sałatę i roszponkę umyj, rozerwij na mniejsze kawałki i włóż do miski. Z puszki kukurydzy wylej wodę i dodaj ją do sałaty. Owoc granatu przekrój na pół i wyciągnij z niego nasiona, dodaj do sałatki. Ser żółty pokrój w małą kosteczkę i dodaj do reszty składników. Chleb przypiecz w tosterze lub na patelni, pokrój w kostkę i również dodaj do sałatki. Na sam koniec dodaj kawałki kurczaka. Zrób sos winegret: sok z cytryny wymieszaj z solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz wymieszaj. Polej sosem sałatkę. Całość przełóż do pudełka typu lunchbox i ciesz się pysznym posiłkiem w pracy! 

Meksykańskie naleśniki

Składniki na farsz na 4 porcje: 300 gramów wołowego mięsa mielonego, 400 gramów pomidorów z puszki, 1 opakowanie proszku do spaghetti, 1 cebula, 1 opakowanie czerwonej fasoli z puszki, 1 opakowanie kukurydzy z puszki, 120 gramów sera żółtego, 20 mililitrów oleju. 

Składniki na ciasto naleśnikowe na 4 porcje: 250 mililitrów wody lub mleka, 150 gramów mąki, 2 jajka, 20 mililitrów oleju. 

Przepis: Mięso mielone i pokrojoną w drobną kostkę cebulę usmaż na rozgrzanym oleju na patelni przez około 8 minut, aż wszystko będzie rumiane. Na patelnię dodaj posiekane pomidory z puszki wraz z sokiem oraz fasolkę i kukurydzę po wcześniejszym ich odsączeniu z wody. Dodaj proszek spaghetti oraz pół szklanki wody. Całość wymieszaj i pozostaw na ogniu, aż zgęstnieje. Czas na naleśniki: dodaj do siebie wodę lub mleko, mąkę, jajka i olej. Usmaż cienkie naleśniki. Farsz mięsny wymieszaj z wcześniej startym serem żółtym i nakładaj na naleśniki. Zawijaj placki podobnie do krokietów. Gotowe naleśniki ułóż w żaroodpornym naczyniu i zapiekaj około 10 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie przełóż je do swojego lunchboxa. Twój obiad do biura gotowy!