Sól – ograniczaj ale nie rezygnuj!

Polub nas na Facebooku

Sól jest głównie wykorzystywana w kuchni do smaku podczas przygotowywania potraw. Jej nadmiar w diecie jest zabójczy. Jednak w odpowiedniej ilości jest niezbędna w naszej diecie.

fot.: André Robillard, unsplash.com
fot.: André Robillard, unsplash.com

SÓL POTRZEBNA

Niewielka ilość soli w codziennej diecie jest niezbędna. Jest bowiem głównym źródłem sodu, który stanowi 40% soli. Pozostałe 60% to chlorki. Sól pomaga w utrzymaniu prawidłowego, pH krwi oraz zachowaniu prawidłowej równowagi elektrolitowej w organizmie, w tym także kontroli ilości wody w organizmie (chroni przed utratą wody). Jest potrzebna w pracy układu mięśniowego i nerwowego, ponieważ uczestniczy w skurczu mięśni i przekazaniu sygnałów nerwowych.

Dzienna dawka soli wynosi 5 g, czyli nie może przekroczyć jednej płaskiej łyżeczki. Bowiem jej nadmiar może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Możemy jeść smacznie i zdrowo bez soli, ponieważ można ją zastępować aromatycznymi przyprawami, które także poprawią smak potrawy.

SÓL OGRANICZONA

Zalecane jest ograniczanie ilości spożywanej soli, ponieważ jej nadmiar szkodzi zdrowiu i może prowadzić do wielu chorób. Poza tym jej nadmiar ma gorsze skutki niż jej niedobór, a więc zdecydowanie lepiej ją ograniczyć. Niedobór soli występuje rzadko, częściej spotykamy się z jej nadmiarem w diecie, a przez co jesteśmy narażeni na niebezpieczne konsekwencje dla zdrowia i życia.

Hipernatremia, czyli nadmiar sodu we krwi, może doprowadzić do nadciśnienie tętniczego i zaburzeń pracy serca, kamieni nerkowych i udaru mózgu. Może także zwiększać ryzyko raka żołądka, cukrzycy typu II, nadwagi i otyłości. Poza tym wypłukuje wapń z organizmu, a przez to sprzyja osteoporozie oraz spowalnia metabolizm. Nadmiar soli obciąża nerki i serce.