Senność jesienna – jak ją pokonać?

Polub nas na Facebooku

Jesienią i zimą narzekamy na krótszy dzień oraz szybsze uczucie przemęczenia, apatii i senności. Spowodowane jest to małą ilością słońca o tej porze roku.

"Śpiąca kobieta" Tamara Łempicka
„Śpiąca kobieta” Tamara Łempicka

POWÓD SENNOŚCI                     

Słońce wpływa na nasz zegar biologiczny, a więc porę na sen i na aktywność. Jego niewielka ilość rozregulowuje nasz układ hormonalny, przez co wytwarzamy więcej melatoniny i mniej serotoniny.

Melatonina to „hormon snu”. Odpowiada za poczucie senności i spokojny sen, dlatego jest produkowana głównie wieczorem i w nocy. Jej poziom zmienia się z wiekiem. Największa ilość melatoniny występuje u dzieci między 4. a 10. rokiem życia, a po 65. roku już prawie zanika. Natomiast serotonina, „hormon szczęścia”, jest produkowana podczas przebywania na słońcu. Odpowiada za pozytywny nastrój i za aktywność fizyczną. Do jej wytwarzania potrzebna jest witamina D i C.

SPOSÓB NA SENNOŚĆ 

Podstawową receptą na walkę z sennością zimą i jesienią jest zwiększenie ilości serotoniny na 3 sposoby: pozytywne myślenie i małe codzienne przyjemności, wychodzenie na słońce w ciągu dnia i systematyczne ćwiczenia.

Spacery na świeżym powietrzu pomogą „złapać” trochę jesiennego i zimowego słońca, co wpłynie pozytywnie na samopoczucie i doda nam energii. Spacer to również wskazana forma aktywności. Zapomnijmy jednak o intensywnych ćwiczeniach przed snem, bo możemy mieć problemy z zasypianiem. Unikajmy także jedzenia niezdrowych posiłków i słodyczy, które są tylko krótkotrwałym zastrzykiem energii. Zdecydowanie lepsze jest spożywanie lekkich dań i zamiast czegoś słodkiego i kalorycznego, wybieranie sezonowych owoców, a więc gruszek, jabłek i śliwek. Warto również sięgać po produkty, które wzmacniają układ nerwowy, czyli mleko i przetwory mleczne, orzechy, szpinak, brokuły, ryby, podroby, otręby, ziołowe napary z dziurawca, lawendy i melisy. Energii dodaje także żeń-szeń i guarana.