Rodzaje i zastosowanie mąki

Polub nas na Facebooku

Mąka stanowi niezastąpiony produkt w kuchni. Jest stosowana nie tylko do tworzenia pysznych ciast, ciasteczek i innych wypieków, ale też zagęszczania sosów, panierowania mięs, wykonywania makaronów oraz wielu innych zadań.

Mąka - typy
Źródło: pixabay.com, licencja: https://pixabay.com/pl/service/license
  1. Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie
  2. Rodzaje mąki żytniej i ich zastosowanie
  3. Mąki z różnych zbóż – jak i do czego używać ich w kuchni
  4. Rodzaje mąki bezglutenowej i ich zastosowanie

Rodzaje mąki pszennej i ich zastosowanie

Wyróżnia się wiele rodzajów mąki pszennej. Do najpopularniejszych należą:

– mąka typu 405 – zwana również tortową, nadaje się do wypieków półkruchych oraz biszkoptów;
– typ 500 – krupczatka, sprawdzi się do wykonywania makaronów, babek i kruchych ciast;
– typ 500 – wrocławska, do wypieków drożdżowych, makaronów, sosów, naleśników;
– typ 500 – poznańska, do pizzy, klusek, makaronów, pierogów;
– typ 550 – luksusowa, do wypieków drożdżowych, potraw gotowanych, zasmażek;
– typ 650 – bułkowa, sprawdzi się do wypieku chałek, bułek, ciast drożdżowych, zagęszczania sosów;
– typ 750, 850 – do ciasta na pizzę, wypieku chleba;
– typ 1400 – tzw. sitkowa, sprawdzi się do wypiekania chleba;
– typ 1850 – graham, pełnoziarnista mąka bogata w otręby i błonnik, nadaje się do wypieku chleba;
– typ 2000 – razowa, przeznaczona przede wszystkim do wypieku pieczywa pełnoziarnistego;
– typ 3000 – mąka z pełnego przemiału.

Rodzaje mąki żytniej i ich zastosowanie

Jeśli chodzi o mąki żytnie, to wyróżnia się następujące rodzaje:

– typ 580 – nadaje się do wypieku bułek, makaronu, chleba żytniego;
– typ 650 – do bułek, jasnego żytniego chleba, chleba mieszanego;
– typ 800 – przeznaczony do pierników, chleba mieszanego, żytniego;
– typ 950 – do chleba razowego, ciemniejszego pieczywa;
– ty 1400 – sitkowa, przeznaczona do chleba razowego;
– typ 1850 – starogardzka – do chleba razowego;
– typ 2000 – razowa.

Mąki z różnych zbóż – jak i do czego używać ich w kuchni

W Polsce największą popularnością cieszy się mąka pszenna oraz żytnia. Na nich bazują przepisy tradycyjnej kuchni polskiej. Mąka z pszenicy jest wykorzystywana powszechnie do wyrobu miękkich i pulchnych ciast, pierogów i klusek, żytnia z kolei jest przeznaczona do wypieku chleba, czasem do blinów razowych albo jako zakwas do żuru.

Mąka pszenna, żytnia, jako mąki chlebowe, mogą być stosowane z dodatkiem innych mąk. Pozostałe, czyli niechlebowe mąki są zazwyczaj wykorzystywane jako wzbogacenie smaku wypieków żytnich i pszennych. Ich zadaniem jest poprawa konsystencji, udoskonalenie smaku. Rzadko występują samodzielnie, najczęściej stanowią dodatek do innych mąk.

Wszechstronność mąki pszennej w kuchni wynika przede wszystkim z występowania w niej glutenu, który nadaje kształt wypiekom, sprawia, że ciasta ładnie rosną i nie kruszą się po upieczeniu.

Rodzaje mąki bezglutenowej i ich zastosowanie

Gluten ma jednak również wiele wad, co sprawia, że coraz większą popularnością cieszą się mąki bezglutenowe. Zdobywają one popularność nie tylko u osób chorych na nietolerancję glutenu (celiakię), ale również u osób, które same stwierdzają u siebie nietolerancję spożywczą tego składnika.

Na rynku dostępnych jest wiele mąk bezglutenowych. Szczególnym zainteresowaniem cieszy się mąka kukurydziana – bogata w witaminy A, E, B, kobalt, selen, magnez. To lekkostrawna, smaczna mąka, która nadaje się do pieczenia chleba, ciast, a także – po dodaniu skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej – do wyrobu naleśników i klusek.

Innym rodzajem jest też mąka ryżowa, która sprawdzi się do wyrobu naleśników. Mąka gryczana jest przeznaczona do pieczenia ciasta korzennego, czekoladowego albo racuchów. Mąka z amarantusa jest bardzo zdrowa, zawiera wiele cennych składników mineralnych. Warto ją dodawać do innych mąk.

Artykuł sponsorowany