Polka na diecie

Polub nas na Facebooku

Podstawą tej diety jest jednodniowy reżim i powstrzymanie się tego dnia od naszych codziennych nawyków żywieniowych. Nie należy stosować tej diety dłużej niż 1 dzień, ponieważ jedzenie tych samych produktów przez dłuższy czas może spowodować niedobory witamin lub składników mineralnych. Najlepszą opcją jest stosowanie tych diet 2-3 razy w miesiącu. W tym czasie należy pic około 2 litrów płynów.

  • Dieta 1. Cytrusy kiwi i ananas − Kiwi oraz owoce cytrusowe zawierają mnóstwo wit. C, która jest naturalnym spalaczem tłuszczu. Świeży ananas to źródło bromeliny, która pobudza trawienie i też wspomaga spalanie tanki tłuszczowej.
  • Dieta 2. Zielone warzywa − Zielone warzywa zawierają bezcenny kwas foliowy odpowiedzialny np. za pobudzenie wydzielania substancji trawiennych. Są też bogatym źródłem wit. C, która wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej. Dietę możemy komponować z takich warzyw jak: brokuły, szpinak, natka pietruszki, koper czy jarmuż.
  • Dieta 3. Kiszonki − Mają znacznie mniej kalorii niż świeże. Łyżka kapusty to około 12 kcal, a mały ogórek kiszony to około 6 kcal. Kiszonki zawierają mnóstwo błonnika, wit. C, oraz bakterii przyśpieszających trawienie. W ciągu dnia najlepiej zjeść 1 kg kiszonych warzyw.

Kapusta jak powszechnie wiadomo jest zdrowa, zarówno surowa jak i ta kiszona zawiera w sobie bardzo dużo witaminy C, posiada także szerokie właściwości lecznicze, pobudza pracę jelit, pobudza przewód pokarmowy do większej aktywności, a co ważne dla osób pragnących utracić wagę jest niskokaloryczna. W ciągu tygodnia dzięki diecie kapuścianej można schudnąć nawet do 4-5 kilogramów.

Zupę kapuścianą można jeść w dowolnych ilościach i o dowolnych porach. Najlepiej przechowywać ją w lodówce i małymi porcjami podgrzewać. W czasie stosowania siedmiodniowej diety nie można pić alkoholu ani gazowanej wody, nie można jeść chleba, mącznych produktów, żadnej soli, oraz tłuszczu. Można natomiast jeść ziemniaki i mięso, ale tylko według przepisu. Oczywiście jak każda dobra dieta – trzeba dużo pić wody, niesłodzonej herbaty, kawę, soki owocowe i odtłuszczone mleko.

Dieta Dukana, której twórcą jest francuski lekarz i dietetyk – doktor Pierre Dukan, charakteryzuje się przede wszystkim dość dużą zawartością białka w diecie, które jest niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu. Najważniejszą cechą protein jest jednak niewątpliwie fakt, że posiadają one zdolności odchudzające, szybko więc pomagają gubić zbędne kilogramy. Dieta proteinowa jest dość specyficzną kuracją odchudzającą, bowiem składa się z kilku faz, które trzeba przejść, by móc zauważyć w ogóle jakiekolwiek efekty. Zdecydowanie najtrudniejszy wydaje się być pierwszy etap odchudzania, gdyż polega on w dużym stopniu właściwie na żywieniu się samym białkiem. Dopiero w kolejnej fazie możemy do naszego jadłospisu włączyć warzywa. Poszczególnych etapów diety nie należy przeciągać, wówczas bowiem możemy osiągnąć zupełnie odwrotny efekt od zamierzonego.

  1. Faza uderzeniowa − kuracja oparta tylko i wyłącznie na proteinach.
  2. Faza równomiernego rytmu − naprzemienna kuracja proteinowa.
  3. Kuracja utrwalająca aktualną wagę − nieodzowny etap przejściowy.

To dieta w trakcie której dzienne spożycie kalorii nie przekracza 1000, ale do organizmu dostarczane są wszystkie składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Cała filozofia diety polega na tym, aby umieć obliczać kalorie zawarte w spożywanych produktach i nie przekraczać dziennej dawki 1000 kalorii. Należy spożywać chude i niskokaloryczne potrawy, tak aby czuć się najedzonym, nie chodzi o to aby zjeść np. paczkę chipsów, która ma około 500 kalorii, tylko pełnowartościowy posiłek niskokaloryczny, ale sycący. Do stosowania diety niezbędna jest tabela kaloryczna, którą można powiesić sobie na lodówce lub w widocznym miejscu w kuchni. Posiłki należy komponować z głową, a główną zasadą tej diety jest podzielenie posiłków na 5 części:

  1. Śniadanie – 250 kalorii,
  2. Drugie śniadanie – 100 kalorii,
  3. Obiad – 350 kalorii,
  4. Podwieczorek – 200 kalorii,
  5. Kolacja – 100 kalorii.

Po utracie zbędnych kilogramów, kiedy już jesteśmy zadowolone ze swojej wagi należy zwiększyć dawkę spożywanych produktów do 1200 kalorii w ciągu dnia, nadal jedząc 5 posiłków dziennie, następnie 1500 kalorii, przy czym nie wolno spożywać słodyczy i fast foodów i pamiętać o piciu dużej ilości wody.

Dieta śródziemnomorska może być nazwana również sposobem odżywiania − ponieważ można ją stosować niemal całe życie, jest to również najzdrowsza z diet. Utrata wagi wynosi 4 kilogramy w ciągu miesiąca, a więc nie tak szybko tracimy na wadze jak w innego rodzaju dietach, ale to może być sposób na trwałe i zdrowe odchudzanie. Dieta ta pozwala utrzymać zdrowy tryb życia i idealną kondycję naszego ciała. Stosując dietę śródziemnomorską, należy spożywać duże ilości warzyw i owoców, a także kasz, makaronów, ryb, owoców morza i pełnoziarnistego pieczywa. Niestety z codziennego menu koniecznie musimy wykluczyć wieprzowinę. Do potraw dodajemy dużą ilość czosnku i cebuli, do sałatek, zup i sosów, zamiast masła i tłuszczu pochodzenia zwierzęcego – oliwę z oliwek. Potrawy nie są smażone, ale przygotowywane na grillu, duszone, gotowane lub pieczone w folii. Dieta śródziemnomorska stosowana w odpowiednich proporcjach, dostarcza wystarczających ilości energii białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych oraz błonnika, choć niektórzy dietetycy zwracają uwagę, że tworzą ją produkty z dość małą ilością bardzo potrzebnego organizmowi kwasu foliowego i cynku.

Dieta plaż południowych, zwana powszechnie dietą South- -Beach została wynaleziona przez amerykańskiego dietetyka Arthura Agatstona. Dieta pozwala na utratę 6 kilogramów w ciągu dwóch tygodni. Dieta South Beach składa się z trzech faz, przy czym każda kolejna faza jest mniej restrykcyjna. Ogólnie rzecz biorąc dieta ta polega na zastąpieniu tłuszczów zwierzęcych tłuszczami pochodzącymi z ryb, oliwy, orzechów oraz spożywaniu dużych ilości węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. W diecie South Beach nie trzeba liczyć kalorii ani ważyć naszych posiłków. Należy jeść tyle dozwolonych produktów, aby zaspokoić głód. Podczas trwania diety należy spożywać trzy posiłki i co najmniej dwie przekąski dziennie.

Dieta Kopenhaska jest to dieta skierowana do osób o silnej woli i mocnym charakterze. Ma ona bardzo wiele zwolenników, ale tyle samo przeciwników. Pozwala na utratę nawet do 20 kilogramów w czasie 13 dni jej trwania. Nie można jej skracać, ani przedłużać, a powtórzyć można dopiero po dwóch latach. Jest bardzo krótka, bo trwa zaledwie 13 dni, ale po jej zastosowaniu możemy czuć się osłabieni. Polega na takim doborze składników aby przyspieszyć przemianę materii w organizmie i jest praktycznie pozbawiona produktów z węglowodanami, posiłki można spożywać 3 razy dziennie − co skutkuje skurczeniem się żołądka, a co za tym idzie szybką utratą wagi. Dieta Kopenhaska przeznaczona jest w szczególności dla osób cieszących się dobrym zdrowiem. Przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem dietetykiem, ponieważ nie każdy organizm jest przygotowany do stosowania tak rygorystycznej diety.

Doskonałym sposobem na utratę wagi jest dieta składająca się głównie z jogurtów, czemu zawdzięcza swoją nazwę. Dieta jogurtowa pozwoli czuć się lekko. Dzięki tej diecie możesz jeść pyszne rzeczy i utracić sporo zbędnych kilogramów.

Dieta trwa 2 tygodnie i w ciągu jej trwania można z powodzeniem stracić 6 kilogramów. Jedyna niekorzyść płynąca z tego rodzaju odżywiania się to uszczuplenie portfela, ponieważ wiąże się ona ze zjadaniem kilku rodzajów jogurtów dziennie. W tej diecie dostarcza się organizmowi wszystkich składników odżywczych, witaminy, fosfor, wapń, czy łatwe do przyswojenia białko, a poza tym jogurty są sycące i nie powodują głodu. Dodatkowo dieta pozwala oczyścić nasz organizm z toksyn poprzez dostarczanie mu żywych kultur bakterii. Do jogurtu można spożywać owoce i warzywa, a także różnego rodzaju pieczywo, także nie będzie ona zbyt monotonna. Tak samo jak w przypadku innych diet, tak i tutaj niezwykle istotne jest rygorystyczne przestrzeganie zaleceń.

Dieta grup krwi jest programem żywieniowym będącym odpowiedzią na potrzeby naszego organizmu. Plan ten opracowało dwóch lekarzy (ojciec i syn) – James oraz Peter D’Adamo. Zgodnie z założeniami diety grup krwi, ludzie dzielą się na reprezentantów grupy 0, A, AB oraz B. Dla osób przyporządkowanych do danej kategorii, istnieje szereg produktów wskazanych, zakazanych i neutralnych. Stosowanie diety zgodnej z grupą krwi jest niezwykle proste – spożywamy produkty polecane i obojętne, zaś unikamy zabronionych. Dieta zgodna z grupą krwi pomoże nie tylko zrzucić zbędny tłuszczyk, lecz także utrzymać nową wagę bez wystąpienia efektu jojo. Metoda ta nie skupia się tylko i wyłącznie na poprawie naszej figury – jej stosowanie dla wielu osób stanowi właściwie zdrowy sposób odżywiania i życia. Ponieważ założenia diety uwzględniają skłonność do zapadania na charakterystyczne dla danej grupy krwi choroby, jej stosowanie umożliwia nam życie w zdrowiu poprzez unikanie popularnych schorzeń, zarówno tych niegroźnych, jak i wyjątkowo poważnych.

Dieta Cambridge to dieta pozwalająca nie tylko schudnąć, ale także utrzymać szczupłą i zdrową sylwetkę przez długi czas. Składa się ze specjalnie przygotowanych trzech posiłków dla pań i czterech dla panów, złożonych z zupek, napoi i batonów. Produkty składowe diety dostarczają niedużą dawkę węglowodanów i są niskokaloryczne – natomiast zawierają duże ilości witamin i minerałów. Stosując ją przez około trzy tygodnie można szybko i efektywnie zrzucić zbędne kilogramy.

Głównym składnikiem diety Cambridge są zupki w proszku, które zalewa się wodą. Są to zupki zamknięte w odrębne, szczelne papierowe opakowania. Po rozpuszczeniu w około szklance wody są gotowe do spożycia. Opcję stanowi zalewanie tylko połowy zupki w szklanką wody. Ważną zasadą diety Cambridge jest picie dużej ilości niegazowanej wody mineralnej lub innych napojów bezkalorycznych – około 2 litrów dziennie. Zabronione są napoje alkoholowe oraz z kofeiną. Niewskazany jest także nadmierny wysiłek np. podczas ćwiczeń. Do posiłków diety można także dodać łyżkę otrąb owsianych – zalecane głównie jeśli mamy zaparcia.