Olej sojowy w kuchni i kosmetyczce

Polub nas na Facebooku

Olej sojowy, tłoczony na zimno z ziaren soi zwyczajnej, stosuje się w celach zdrowotnych i kosmetycznych. Wszystko dzięki cennym właściwościom, wynikającym ze składu.

olej-sojowz

ZDROWIE

Olej sojowy jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): omega – 3, omega – 6 i omega – 9, witaminy E i K, lecytyny, steroli i flawonoidów. Jest jednym z najzdrowszych olejów roślinnych.

Obecny w diecie reguluje poziom cholesterolu, gdyż podnosi poziom dobrego HDL i obniża złego LDL, zapobiegając miażdżycy, chorobom układu sercowego i naczyniowego. Wpływa także pozytywnie na pracę mózgu i układu nerwowego oraz poprawia pamięć i koncentrację, zwalcza nadpobudliwość, zmęczenie i bezsenność. Dzięki zawartości witaminy K zapobiega osteoporozie i zapewnia zdrowe kości oraz poprawia krzepliwość krwi.

URODA

Olej sojowy bywa wykorzystywany w pielęgnacji skóry tłustej, bo reguluje pracę gruczołów łojowych. Dodatkowo ma właściwości przeciwrodnikowe, hamuje proces starzenia się skóry oraz przywraca jej jędrnośćelastyczność, dzięki czemu powinny go stosować osoby z cerą dojrzałą. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym wykorzystuje się go w walce ze stanami zapalnymi, np. z egzemą i łuszczycą. Olej może być też składnikiem maseczki na łuszczycę: olej sojowy, drożdże i sok z cytryny łączymy i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.  Następnie nakładamy na skórę ze stanem zapalnym na około pół godziny i zmywamy wodą. Zabieg powtarzamy, np. 2 razy w tygodniu.

Olej może być zastosowany do relaksującego masażu ciała albo dodawany do kąpieli, dzięki którym skóra odzyska elastyczność, jędrność i nawilżenie – dodajemy kilka kropli do wody w wannie, kąpiel warto powtarzać. Może być też dodawany do kosmetyków, np. do mleczka do demakijażu, kremów, balsamów i szamponów.