Obiady na upał – co jeść latem?

Polub nas na Facebooku

Lato zazwyczaj jest porą roku obfitującą w wysokie temperatury. To powoduje, że nie mamy ochoty stać przy włączonej kuchence przez kilka godzin i tworzyć gorące potrawy. Latem warto postawić na lekkie i szybkie w przyrządzeniu obiady, aby resztę dnia poświęcić na odpoczynek, czytając książkę czy spędzając aktywnie czas. Jakie obiady na upał sprawdzą się idealnie? 

Obiady na upałKorzystaj z sezonowców! 

Każda pora roku ma w sobie coś wyjątkowego. Zaczynając od pogody, poprzez różne święta, aż do świeżych produktów, które pojawiają się tylko w tych wybranych miesiącach. A jakie są sezonowe warzywa i osoce występujące latem? 

  • Sezonowe letnie owoce: maliny, borówki, jagody, truskawki, porzeczki, jeżyny, żurawina, śliwki, brzoskwinie, nektarynki oraz arbuz. 
  • Sezonowe letnie warzywa: marchew, pietruszka, buraki, szpinak, rukola, liście buraków, roszponka, pomidory, papryka, ziemniaki, dynia, cukinia, ogórek, bób, fasolka szparagowa, groszek cukrowy. 

Te owoce i warzywa najlepiej kupować w okresie letnim, ponieważ wiadomo, że są wtedy najsmaczniejsze, a do ich wyhodowania nie używano tak dużej ilości chemii i sztucznych substancji. Dodatkowo sezonowe produkty mają dużo lepszy smak! 

Czego unikać w diecie latem?

Istnieją produkty, których powinieneś ograniczyć spożywanie w bardzo gorące dni. Są to między innymi tłuste mięsa, np. karkówka czy boczek. Tłuszcze zwierzęce, takie jak masło i smalec również nie są wskazane. Ogranicz słodycze, wyroby cukiernicze oraz przekąski, które są ciężkie dla żołądka. Kawę, herbatę i słodzone napoje zastąp wodą, która latem jest mocno wskazana. Ostre przyprawy, np. chili i curry również polecamy zastąpić tymi łagodniejszymi. Dania wysoko przetworzone – fast foody ogranicz najbardziej, jak tylko będziesz mógł, ponieważ są obfite w tłuszcze nasycone. Alkohol kusi letnimi wieczorami, lecz powinieneś go unikać ze względu na jego właściwości odwadniające. 

Przepisy na dania na lato!

Jakie posiłki będą najlepsze na gorące dni? Przede wszystkim polecamy chłodne obiady, które nie będą wymagały zbyt dużego wysiłku i stania kilku godzin przy gorącej kuchence. Szczególnie dobre będą wszelkiego rodzaju sałatki z sezonowych warzyw i owoców, które możesz wzbogacić ulubionym dressingiem oraz orzechami. Bardzo dobrym wyborem będą zupy, ale raczej te zimne, czyli tzw. chłodniki. Tutaj również możesz użyć warzyw, które obecnie są najsmaczniejsze, np. cukinia. Idealnym wyborem będzie tortilla z warzywami oraz sosem. Można do niej dodać wybrany ser i lekko podsmażyć na patelni. Te dania na pewno sprawdzą się w te gorące dni! 

Przygotowywanie obiadów na upalne dni wcale nie musi być trudne i czasochłonne, zwłaszcza kiedy za oknem temperatura wynosi powyżej 30°. Mamy nadzieję, że już wiesz w jakie produkty się zaopatrzyć i co ugotować na obiad dla siebie i swojej rodziny!