Mięso a cholesterol: czy czerwone mięso szkodzi?

Polub nas na Facebooku

Zbyt wysoki poziom cholesterolu sprzyja rozwojowi miażdżycy, co zwiększa ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego. Dlatego wiele osób zastanawia się, jak powinna wyglądać prawidłowa dieta, i jakie produkty należy ograniczyć. Czy wśród nich wymienia się czerwone mięso? Czas rozwiać wątpliwości.

Mięso a cholesterol

Utrzymanie optymalnych wartości cholesterolu zmniejsza ryzyko poważnych schorzeń sercowo-naczyniowych. Pomaga w tym prawidłowo skomponowana dieta – taka, w której spożycie produktów „niepożądanych” zostało ograniczone do minimum.

Podwyższony poziom cholesterolu – dlaczego jest groźny?

Podwyższone stężenie cholesterolu zwykle nie daje wyraźnych objawów, zaś jego poziom przekraczający obowiązujące normy stanowi sygnał alarmowy dla organizmu. To ostrzeżenie, które ma skłonić do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych – po to, aby uniknąć chorób serca czy innych schorzeń układu krążenia.

Czasami wystarczy wprowadzić drobne modyfikacje codziennej diety, aby zauważyć wyraźną różnicę. Koniecznością jest ograniczenie spożycia niektórych produktów spożywczych – w tym mięsa czerwonego.

Mięso a cholesterol – poznaj zależność

Mięso czerwone stanowi główne źródło kwasów tłuszczowych nasyconych. Zgodnie z rekomendacjami, ich zawartość w diecie nie powinna przekraczać 10% energii pochodzącej z tłuszczów[1].

Biorąc jednak pod uwagę fakt, że spożycie mięsa przez Polaków jest dość wysokie, łatwo o przekroczenie tego „limitu”. Nie jest to korzystne dla zdrowia, ponieważ badania naukowe potwierdzają, że każdy dodatkowy 1% energii pochodzącej z tłuszczów nasyconych może przyczynić się do wzrostu poziomu cholesterolu o 0,8-1,6 mg/dl[2].

Pamiętaj! Nie tylko mięso, ale również mleko i przetwory mleczne stanowią źródło kwasów tłuszczowych nasyconych. Weź to pod uwagę, komponując posiłki mające na celu ograniczenie spożycia tłuszczów z tej grupy.

Czerwone mięso – źródło nie tylko kwasów nasyconych

Czy wiesz, że mięso pozyskiwane z przeżuwaczy (np. kóz, krów) dostarcza nie tylko kwasy tłuszczowe nasycone? Stanowi także źródło tłuszczów trans pochodzenia naturalnego, które mają negatywny wpływ na zdrowie. Okazuje się, że tłuszcze trans przyczyniają się do obniżania poziomu cholesterolu HDL i podwyższania stężenia cholesterolu LDL[3]. Ponadto nie istnieją dowody naukowe, które potwierdzałyby mniejszą szkodliwość tłuszczów trans pochodzenia naturalnego – szkodzą tak samo, jak te produkowane na skalę przemysłową.

Warto podkreślić, że Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje ograniczenie spożycia izomerów trans kwasów tłuszczowych do niezbędnego minimum. Zaleca się, aby nie przekraczały 1% energii pochodzącej z tłuszczów[4].

Czerwone mięso zastąp tłuszczami roślinnymi

Zwiększone spożycie mięsa może doprowadzić do zaburzeń gospodarki lipidowej. Nie oznacza to jednak, że musisz znacznie ograniczyć spożycie tłuszczów. Wystarczy, że zmienisz ich źródło – z mięsa na oleje roślinne. Taka modyfikacja wyjdzie Ci na zdrowie!

Oleje roślinne stanowią bogactwo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – szczególnie z grupy omega-3. Istotną rolę odgrywają przede wszystkim oleje: rzepakowy, słonecznikowy, lniany i szafranowy, które przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu[5].

W cenne kwasy tłuszczowe omega-3 obfitują również ryby morskie oraz mikroalgi. Niestety nie każdy akceptuje ich charakterystyczny posmak, ale nie oznacza to konieczności rezygnacji z tych źródeł. Rozwiązaniem może okazać się miękka margaryna Optima Neuro, która zawiera olej z mikroalg morskich dostarczający kwas DHA pochodzenia naturalnego.

Nie musisz całkowicie rezygnować z czerwonego mięsa, ale warto ograniczyć jego spożycie. Teraz, gdy już wiesz, jaki ma wpływ na poziom cholesterolu LDL, będzie łatwiej przekonać się do innych źródeł tłuszczu.

  • [1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/87897,dobre-i-zle-tluszcze-w-diecie
  • [2] Wytyczne ESC/EAS dotyczące postępowania w dyslipidemiach: jak dzięki leczeniu zaburzeń lipidowych obniżyć ryzyko sercowo‑naczyniowe (2019); Zeszyty edukacyjne. Kardiologia polska 3/2020
  • [3]https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/109559,czy-wszystkie-kwasy-tluszczowe-trans-sa-zle
  • [4] https://zdrowie.pap.pl/dieta/tluszcze-trans-sprawdz-gdzie-sie-kryja
  • [5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30006369/

Artykuł sponsorowany