Mamy jesień – co jeść, żeby nie chorować?

Polub nas na Facebooku

Jesień. Sezon chorobowy w pełni. Infekcje, przeziębienia i grypa dotykają wtedy coraz więcej osób.  Koniecznie zadbajmy zatem o nasze zdrowie, a jego podstawą jest m. in. odpowiednia dieta.

CELOWE MENU

Jesienna dieta ma wzmocnić organizm, czyli odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe, na które jesienią jesteśmy szczególnie narażeni. To także przygotowanie organizmu na zimę oraz sposób na poprawę samopoczucia, które w okresie jesienno – zimowym jest gorsze z powodu braku słońca i kolorów oraz krótkich i chłodnych dni.

49820155_xl-1

ZASADY ŻYWIENIOWE

Jesienią w jadłospisie nie może zabraknąć przynajmniej trzech ciepłych dań – śniadania, obiadu i kolacji. Zacznijmy dzień od ciepłego posiłku, np. owsianki, jajecznicy i omleta (bez mleka). W potrawach powinny pojawić się sezonowe warzywa, np. marchew, kapusta, seler czy buraczki. Pamiętajmy, że także w wersji ugotowanejźródłem cennych witaminsoli mineralnych. Jesienna dieta powinna też rozgrzać organizm. Dlatego koniecznie jedzmy zupy – najlepiej pikantne i korzenne, które rozgrzeją od środka i zapobiegają napadom „wilczego głodu” (organizm domaga się większej liczby kalorii, niekoniecznie muszą to być słodycze, które są bezwartościowe i skutkują wzrostem wagi. Postawmy na zupy z warzyw korzennych (marchew, pietruszka, seler, buraczki lub kapusta, cebula i por). Cukinia, kalafior i brokuły, dynia i ziemniaki to kolejne warzywa, niezbędne w jesiennej diecie. Wśród sezonach owoców znajdziemy, np. jabłka, śliwki i gruszki.

Unikajmy produktów wyziębiających organizm. Według chińskiej medycyny są to m.in.: jabłka, marchew, seler, banany, cytrusy, pomidory, kalafior, ryż, pszenica, sól, cukier i herbata.

Nasza dieta powinna być bogata w witaminę D, która jest ważniejsza dla odporności, niż C. Dlatego koniecznie włączmy do niej, np. ryby morskie, jaja i żółty ser. Nie zapominajmy też o witaminie C i A, żelazie, seleniecynku, które są obecne w: szpinaku, kiszonej kapuście, orzechach, pestkach dyni, roślinach strączkowych i mięsie.