Lekkostrawna i zdrowa: jak skomponować dietę dla wrażliwego żołądka?

Polub nas na Facebooku

Twój żołądek ma duże wymagania i lubi sprawiać problemy? Jeśli tak, rozwiązaniem dla Ciebie może być lekka dieta. Czyli jaka? Co warto jeść, żeby nie narażać się na nieprzyjemne objawy ze strony układu trawiennego? Jak skomponować jadłospis? Podpowiadamy.

Lekkostrawna i zdrowa: jak skomponować dietę dla wrażliwego żołądka?Wrażliwy żołądek, czyli kiedy może być potrzebna lekka dieta?

Problemy ze strony układu trawiennego mogą przybrać bardzo różne postaci – począwszy od bólu i skurczów brzucha, przez nudności, wzdęcia, biegunki, zaparcia, uczucie „przelewania się” w żołądku, aż po zgagę, niestrawność, pieczenie w żołądku czy gazy. Również podłoże takich symptomów może być zróżnicowane. Wrażliwy żołądek może dotyczyć osób:

  • doświadczających rozmaitych chorób żołądka i jelit, w tym zespołu jelita drażliwego,
  • zmagających się z alergiami pokarmowymi, nietolerancją glutenu czy laktozy,
  • przechodzących rekonwalescencję po operacji,
  • po zatruciu pokarmowym.

Na różne dolegliwości uskarżają się też osoby w podeszłym wieku[1].

Pewne jest jedno: kiedy Twój układ trawienny jest skłonny do podrażnienia, lekkostrawna dieta to kluczowy element walki o dobre zdrowie i samopoczucie.

Lekka dieta, czyli jaka?

Lekka dieta powinna wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego i być wolna od wszelkiego rodzaju składników, które mogą być źródłem podrażnienia. Warto na niej unikać przede wszystkim:

  • żywności wysoko przetworzonej, zwłaszcza typu fast food,
  • tłustego mięsa, w szczególności czerwonego oraz wędlin,
  • nabiału i innych przetworów mlecznych, np. masła – mogą być szczególnie problematyczne dla osób z nietolerancją laktozy czy uczuleniem na białka mleka krowiego.

Lekka dieta może również ograniczać produkty zawierające gluten, a w zamian stawiać na te oparte o mąki bez pszenicy.

W takim jadłospisie warto również uwzględnić:

  • ryby, które są bogatym źródłem białka, a także tłuszczów z grupy omega-3,
  • warzywa strączkowe,
  • jaja,
  • zdrowe tłuszcze – m.in. pochodzące z oliwy, orzechów, pestek i nasion,
  • warzywa oraz owoce – ale raczej obrane ze skórki i odpowiednio obrobione.

Warto pamiętać, że lekka dieta wymaga nie tylko dobrania odpowiednich składników, ale i zastosowania odpowiednich technik kulinarnych – szczególnie polecane są gotowanie na parze czy pieczenie, za to smażenie warto ograniczyć do minimum.

Lekka dieta – czy warto ją komponować samodzielnie?

Jeśli chcesz samodzielnie skomponować zdrową i lekką dietę, pamiętaj, że poza wyeliminowaniem z niej określonych składników, trzeba jeszcze zadbać o odpowiednie zbilansowanie posiłków. Muszą Ci dostarczać odpowiednich ilości białka, tłuszczów i węglowodanów, a także witamin i składników mineralnych. Możesz spróbować stworzyć taki jadłospis samodzielnie, jednak będzie to wymagało zmiany przyzwyczajeń w kuchni, a także poświęcenia nieco więcej czasu na przyrządzenie potraw czy wybór produktów w sklepie. Alternatywa to lekka dieta pudełkowa dopasowana do potrzeb wrażliwego żołądka. Może to być np. dieta Balance dostępna w Nice To Fit You. Warto skontaktować się ze specjalistami, aby upewnić się, czy to właściwy program dla Ciebie i dobrać odpowiednią kaloryczność potraw.

Zmiana jadłospisu może być prostym sposobem na to, aby pozbyć się uciążliwych dolegliwości ze strony układu trawiennego. Spróbuj ją wprowadzić i poczuj różnicę!

[1] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/dieta-lekkostrawna/

Artykuł sponsorowany