Idealne ciasto na pizzę?

Polub nas na Facebooku

Wracamy znowu do Magdy, z bloga http://cucinissima.wordpress.com. Tym razem sprawdziliśmy jak zrobić cienkie ciasto na włoską pizzę. Krąży wiele przepisów, rad, wskazówek, często jednak nie możemy znaleźć tego idealnego. Spróbujmy więc ciasta Magdy, być może okaże się tym najlepszym.

Dolce-Italia-Auténtica-Pizza-Italiana-horno-de-lena-Agora-Mall-Santo-Domingo-Restaurante-Gastronomía-Típica-Tapas-Helados-Ingredientes-Todos-Importados-de-Italia

Ciasto na pizzę – porcja dla 2 osób:
Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 100ml wody
  • 10g drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

  • Ciasto można zrobić na dwa sposoby.

Ręcznie:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Na stolnicy uformuj kopczyk z mąki, dodaj sól. Spłaszcz go od góry. Palcami zrób szeroki dołek w kopczyku. Wlej do powstałego zagłębienia oliwę i odrobinę rozpuszczonych drożdży i palcami szybko rozmieszaj z mąką. Wlej znowu wodę z drożdżami, rozmieszaj. I postępuj tak, aż zużyjesz całą wodę. Zagnieć ciasto z całej mąki (również tej, która pozostała na stolnicy). Wyrabiaj energicznie, aż do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj odrobinę mąki, a jeśli zbyt suche – wody.

Maszynowo
Czyli z pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta, lub z pomocą maszyny do chleba. Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Wsyp mąkę do miski, w której będzie mieszana, wsyp sól, wlej oliwę i rozpuszczone drożdże, wymieszaj ręką lub łyżką mąkę z wodą. Dalej pozwól wykazać się mikserowi/maszynie. Jeśli zauważysz, że ciasto jest zbyt lepkie (nie odrywa się od dna miski) dodaj mąki, jeśli zbyt suche (w misce pozostaje dużo luźnej mąki) dodaj wody. Ciasto jest gotowe, gdy jest elastyczne i pozostaje w jednym lub dwóch, trzech dużych kawałkach.

Zawiń ciasto luźno (pamiętaj, że ciasto urośnie) w folię do żywności i włóż do lodówki na 8-12 godzin, można je przechowywać nawet 24 godziny, nadal będzie dobre. Ciasto rosnące w lodówce jest elastyczniejsze. Najpierw wyłóż blachę papierem do pieczenia. Połóż ciasto na papierze, który możesz wysmarować oliwą. Z całego lub połowy ciasta (w zależności czy chcesz mieć jedną dużą pizzę czy dwie mniejsze) formujesz niewielki placek i zaczynasz rozciągać do zewnątrz, aż do uzyskania placka, który zajmie całą blaszkę (jeśli masz w rękach całe ciasto) lub do uzyskania koła o średnicy około 28cm (gdy używasz połowy ciasta). Jeśli w trakcie rozciągania ciasto się przerwie, zbierz je palcami i sklej. Brzeg ciasta może pozostać trochę grubszy.

Na początek, jeśli nie masz cierpliwości, możesz ciasto rozwałkować (najłatwiej ściągnąć z blaszki docięty papier i wałkować na nim – podsyp ciasto mąką, żeby nie przylepiło się do wałka i do papieru). Wałkowanie to najprostszy sposób, żeby uzyskać cieniutkie, równe ciasto.

Tak przygotowany spód na pizzę odstaw na 15 minut, zanim położysz na nim inne składniki. Piecz w piekarniku maksymalnie nagrzanym (warto rozgrzać go wcześniej, żeby był naprawdę gorący). Czas pieczenia to około 10 minut. Łatwo zobaczysz, kiedy pizza jest gotowa – ser się rozpłynie i zacznie się rumienić.