Flawonoidy – właściwości i źródła

Polub nas na Facebooku

Wśród związków roślinnych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, najczęściej wymienia się witaminy. Rośnie jednak świadomość, że są również inne prozdrowotne związki roślinne – flawonoidy. Jak działają i co może nam ich dostarczyć? O tym poniżej.

Flawonoidy - źródła i właściwości

Czym są i jak działają flawonoidy?

Flawonoidy to naturalne związki roślinne, obecne w owocach, warzywach i ziołach. Są to przede wszystkim barwniki odpowiedzialne za kolor roślin, jednak ich działanie zarówno na roślinę, jak i na organizm człowieka jest wszechstronne. Są to substancje o działaniu przeciwzapalnym, antynowotworowym, przeciwwirusowym, przeciwalergicznym, rozkurczowym, obniżającym ciśnienie krwi czy zmniejszającym ryzyko zakrzepów i miażdżycy. Brzmi to prawie jak panaceum i jest w tym sporo racji, ponieważ diety ludzi z krajów Dalekiego Wschodu, znanych z długowieczności, obfitują właśnie w te związki.

Działanie flawonoidów to przede wszystkim wychwytywanie wolnych rodników, reaktywnych form tlenu i ograniczanie wytwarzania takowych w naszym organizmie. Zapobiega to miażdżycy, cukrzycy, chorobom neurodegeneracyjnym i nowotworowym – a wszystko to choroby cywilizacyjne, stanowiące większość przyczyn zgonu w krajach zachodnich, między innymi również w Polsce. Zwiększone spożycie flawonoidów, które w sporej części przenikają z pożywienia prosto do krwi, mogłoby przyczynić się do uratowania wielu setek ludzkich żyć rocznie i do odciążenia przepracowanej służby zdrowia.

Skąd czerpać flawonoidy?

Gdzie możecie znaleźć te dobroczynne związki chemiczne? Jak wspomnieliśmy, flawonoidy są odpowiedzialne również za barwę warzyw i owoców, więc jedząc sporo różnych warzyw, dostarczycie organizmowi dużo flawonoidów. Najwięcej ich znajdziecie w cytrusach (grejpfrut, cytryna, pomarańcza), czerwonej cebuli, rukoli, rzodkiewce, szczawiu, pietruszce (natce), porzeczkach, jeżynach, malinach, czerwonej kapuście, jagodach, zielonej i czarnej herbacie i w gorzkiej czekoladzie.

Produkty, które wymieniliśmy, są najbardziej zasobne we flawonoidy, ale w innych warzywach i owocach także znajdziecie ich całkiem sporo. Rekordzistą są świeże kapary – w 100 gramach zawierają prawie 0,5 g flawonoli (jednej z grup flawonoidów), choć trudno ich tyle zjeść, więc nie jest to najwydajniejsze źródło. Jednak utrzymywanie prawidłowo zbilansowanej diety z porcją warzyw w każdym posiłku i dwoma porcjami owoców dziennie (według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia) pozwoli Wam dostarczyć ciału odpowiednią ilość flawonoidów.

Warto wspomnieć jeszcze o stosunkowo nowym ich źródle, czyli olejkach z roślin konopi, zwanych również olejkami CBD. Te sprzedawane w tak zwanych sklepach konopnych, jak na przykład 4ease.pl, są nastawione głównie na terapię kannabinoidami zawartymi w konopiach, ale mają w sobie również flawonoidy. Dzięki takiemu połączeniu mogą one zapewniać jeszcze więcej korzyści dla organizmu. Dostępny jest również susz CBD z flawonoidami przeznaczony do waporyzacji.

Badania nad flawonoidami trwają już od kilkudziesięciu lat, lecz ich spożycie nadal nie jest wystarczające. Warto to zmienić i zainteresować się swoją dietą, bo paradoksalnie o swoje zdrowie za kilkadziesiąt lat dbacie w tym momencie. A flawonoidy mogą Wam w tym wydatnie pomóc.

Artykuł sponsorowany