Dietetyczny makaron na obiad

Polub nas na Facebooku

Czy makaron może być dietetyczny? Okazuje się, że tak. Dania makaronowe mogą być pożywne i nietuczące jeśli umiejętnie dobierzemy składniki i użyjemy brązowego, razowego makaronu. O kaloryczności makaronu decyduje zazwyczaj to do do niego dodamy. Gęste sosy na śmietanie, tłuste mięso, albo co gorsza – gotowe sosopodobne produkty w słoikach – to utrwaliło w naszych głowach przekonanie, że dania makaronowe nie mogą być fit.

Tagliatelle z kurczakiem i szpinakiem

danie-01

  • 400g piersi z kurczaka
  • 220g razowego makaronu tagliatelle
  • 200g szpinaku
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki estragonu
  • łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 70ml jogurtu naturalnego albo chudej śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Pokrojone w bardzo drobną kostkę piersi smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek wraz z przyprawami i drobno posiekanym czosnkiem. Gdy mięso jest już usmażone, wlewamy na patelnię jogurt i dodajemy szpinak (może być zamrożony). Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem aż szpinak się do końca rozmrozi. Danie można skropić lekko sokiem z cytryny – kilka kropel.

Spaghetti z pesto pietruszkowym

danie02

Pesto to po kanapce Caprese i Bruschet’cie kolejne włoskie danie na Fitness Food. Jest to zielony sos pochodzący z regionu Liguria we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Tradycyjna wersja tego sosu składa się również z oliwy z oliwek, parmezanu, orzechów i soli – utartych ręcznie w moździerzu. Pesto podawać można do pieczywa, makaronu lub sałaty.

Dziś przepis na jedną z odmian tego dania, mianowicie Makaron z pesto pietruszkowym.

  • 150g makaronu razowego spaghetti
  • pęczek pietruszki
  • 20g orzechów /lub pestek dyni
  • ząbek czosnku
  • 10g tartego parmezanu /lub innego twardego sera
  • 50ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka żółtej skórki startej z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Sposób przygotowania jest banalnie prosty. Makaron należy ugotować (al dente) w solonej wodzie a pozostałe składniki zmiksować w blenderze (najlepiej ręcznym) i wymieszać z ugotowanym makaronem.