Czy żywność ekologiczna rzeczywiście jest ekologiczna?

Polub nas na Facebooku

Coraz więcej osób przykłada wagę do prowadzenia zdrowego i aktywnego stylu życia. Uprawianie sportu oraz jedzenie produktów naturalnych na pewno przyczyniają się do poprawy samopoczucia, dlatego warto zmieniać swoje, często, niezdrowe codzienne przyzwyczajenia na rzecz lepszego stanu zdrowia.

141442288952815800

Od czego należy zacząć?

Pierwszym krokiem jest na pewno postanowienie dokonania zmian! A następnie konsekwentne wprowadzanie ich w obszarze swojej diety i codziennej aktywności. Nie jest to łatwe, bowiem entuzjazm bardzo często znika po pierwszych dniach i następuje powrót do starych niezdrowych nawyków. Dlatego zdecydowanie oraz samodyscyplina są bardzo ważne.

Co dalej …?

Obecnie mamy dostęp do wielu bardzo dobrze wyposażonych klubów fitness, gdzie możemy ćwiczyć z innymi, a także pod okiem sportowych trenerów. Osoby preferujące aktywność na świeżym powietrzu mogą wybrać bieganie czy jazdę na rowerze. Ważne jest, aby dobrać długość i rodzaj ćwiczeń do swojego stanu ciała i pierwsze dni wykorzystać przede wszystkim do oswojenia się z nową sytuacją i trybem życia.

Uprawianie sportu to nie wszystko. Na pewno bardzo ważne jest również wprowadzenie odpowiedniej diety, czyli postawienie na produkty zdrowe. I tutaj pojawia się pytanie, skąd mamy wiedzieć, który produkt jest rzeczywiście ekologiczny?

Otóż nie wystarczy sięgać po towar ulokowany w sklepie w dziale żywności ekologicznej, ale również warto czytać informacje na nim umieszczone. A przede wszystkim szukać informacji na temat certyfikatu, bo stanowi on potwierdzenie wysokiej jakości produktu.

Certyfikacja wyrobów – żywność ekologiczna

Certyfikacja wyrobów ekologicznych oznacza poświadczenie, że dany produkt został wytworzony zgodnie z obowiązującymi dla zdrowej żywności wytycznymi. Jednostka prowadząca certyfikacje potwierdza, że produkty spożywcze są rzeczywiście produkowane zgodnie z zasadami. W czasie audytu kontroli podlegają: dokumentacja produkcji oraz wszystkie obiekty gospodarcze związane z produkcją ekologiczną ( łąki, pastwiska, pola, wybiegi, budynki inwentarskie, magazyny, urządzenia).

Organizacjami uprawnionymi do wydawania odpowiednich dokumentów w krajach Unii Europejskiej są: Agrobiotest, Ecoland oraz Ecocert i Skal.