Czerwona herbata dla zdrowia

Polub nas na Facebooku

Herbata jest popularnym napojem na całym świecie. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej dnia i piją ją codziennie. Mamy wiele rodzajów herbat. Jedną z nich jest czerwona o cennych właściwościach.

 tea

FAKTY O HERBACIE

Czerwona herbata zawiera najwięcej mikroelementów wśród wszystkich herbat. Jest źródłem wapnia, fluoru, manganu, teiny, białka i olejków eterycznych. Herbata pochodzi z Tajwanu i z Chin. Jej liście po zebraniu poddawane są obróbce i krótkiej fermentacji, której efektem jest ziemisto – korzenny aromat i smak naparu.

Zawiera kofeinę, która jest wolniej przyswajana przez organizm oraz wykazuje łagodniejsze i dłuższe działanie. Natomiast kofeina z kawy jest przyswajana szybko, dlatego błyskawicznie pobudza.

NAPÓJ DLA ZDROWIA

Wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego. Pobudza perystaltykę jelit i wydzielanie soków żołądkowych i żółci przez trzustkę. Dzięki temu przyspiesza metabolizm, wspomaga odchudzanie i redukcję masy ciała oraz sprawia, że wchłania się z pokarmu więcej substancji odżywczych. Pomaga również usuwać z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii, ponieważ działa moczopędnie. Poleca się ją po obfitym posiłku, na niestrawność i biegunkę, a picie dużych ilości gasi pragnienie.

Herbata działa też korzystnie na wątrobę, poprawia krążenie, obniża poziom cholesterolu we krwi i ciśnienie krwi, zapobiega próchnicy, wzmacnia odporność, poprawia nastrój, pamięć i koncentrację. Poleca się osobom z miażdżycą i nadciśnieniem.