Choroby można wyczytać z oczu

Polub nas na Facebooku

Dobry lekarz rodzinny podczas wizyty zwraca uwagę nie tylko na typowe objawy choroby, zmiany skórne, ból. Patrząc nam w oczy, może stwierdzić, że nasz organizm boryka się z jakąś chorobą. To właśnie oczy zdradzają pierwsze objawy niektórych dolegliwości.

oczy

Blade spojówki sugerują anemię.
Gdy odchylimy lewą powiekę, powinniśmy zobaczyć żywo czerwone wnętrze. Tak wygląda zdrowa spojówka powieki. Jeśli jednak jest blada, może sugerować anemię, czyli niedokrwistość. Spowodowane to może być spadkiem poziomu hemoglobiny (czerwony składnik krwi), która odpowiada bezpośrednio za dotlenienie organizmu. Stan ten może świadczyć o niedoborze żelaza – ważnego budulca czerwonych krwinek. Lekarz powinien zlecić morfologię i oznaczenie poziomu żelaza we krwi.

Przekrwione oczy – alergia?
Bywa, że oczy są przekrwione, z widocznymi na białkach rozszerzonymi naczynkami krwionośnymi. Często jest to spowodowane przemęczeniem, a może to być też efekt działania histaminy. Gdy jednak objawom towarzyszy katar, łzawienie, lekarz podejrzewa alergię. Histamina to substancja, która uwalnia się w organizmie, gdy stykamy się z alergenem. Pod jej wpływem rozszerzają się naczynka krwionośne i zwiększa się ich przepuszczalność. W razie potrzeby kierowani jesteśmy do alergologa, tam z kolei prawdopodobnie przejdziemy testy alergiczne.

Wątroba i żółte białka.
Zdrowa twardówka oka czyli tzw. białko, ma połyskliwy, biały kolor. Gdy jednak staje się on bardziej żółty niż biały, dla lekarza powinien to być ważny sygnał. Może chorować wątroba. Kolejnym objawem może być zażółcenie skóry – to niestety najbardziej charakterystyczne objawy wirusowego zapalenia wątroby. Żółte białka mogą też oznaczać, że mamy niedrożne drogi żółciowe – zdarza się to w przypadku kamicy pęcherzyka żółciowego. To efekt nadmiaru bilurbiny we krwi.

Grudki na powiekach – wysoki cholesterol.
Tak zwane kępki żółte. Pojawiają się na powiekach i przy nosie. Są wypukłe, ale nie swędzą. To złogi cholesterolu, które odkładają się, gdy jego poziom w organizmie jest za wysoki.