Borówki amerykańskie – dlaczego warto je jeść?

Polub nas na Facebooku

BORÓWKI AMERYKAŃSKIE TO ISTNA KOPALNIA DOBROCZYNNYCH SKŁADNIKÓW POZYTYWNIE WPŁYWAJĄCYCH NA RÓŻNE OBSZARY FUNKCJONOWANIA LUDZKIEGO ORGANIZMU. NALEŻY JEDNAK PAMIĘTAĆ, ŻE ABY KORZYSTAĆ ZE WSZYSTKICH DOBRODZIEJSTW TYCH OWOCÓW, NALEŻY SPOŻYWAĆ JE SUROWE (LUB PO ODMROŻENIU). W WYSOKIEJ TEMPERATURZE TRACĄ WIĘKSZOŚĆ SWOICH WŁAŚCIWOŚCI.

88789357_blueberries

Borówki działają uspokajająco i przeciwbólowo. Obniżają poziom LDL – złego cholesterolu, ale to nie wszystkie zalety tych małych owoców.

Borówki amerykańskie to jedno z najlepszych źródeł luteiny – przeciwutleniacza, który pozytywnie wpływającego na kondycję naszego wzroku, poprawia widzenie po zmroku i chroni plamkę żółtą przed oksydacyjnym działaniem promieni słonecznych.

Borówki zawierają dużo fitoestrogenów – substancji roślinnych o zbliżonym działaniu do kobiecych estrogenów. Dlatego też mają działanie hamujące rozwój pewnych nowotworów (w tym raka piersi, tarczycy i wątroby). Inne substancje o działaniu antyrakowym zawarte w borówkach to kwas foliowy (niezwykle istotny dla kobiet w ciąży) oraz kwas egalowy, który przeciwdziała nowotworom płuc, krtani i przełyku.

Kolejne badania naukowe odkrywają coraz to nowe właściwości tych małych owoców. Według naukowców borówki wspomagają leczenie zapalenia wątroby typu C i tym samym zapobiegają marskości wątroby.