Akcesoria do wielkanocnych wypieków

Polub nas na Facebooku

Powoli zbliżamy się do Wielkanocy. W tym roku przypada ona w samym środku wiosny, warto zatem połączyć świętowanie z aktywnością na świeżym powietrzu. Mogą to być na przykład krótkie poobiednie spacery lub całodzienne wycieczki za miasto. Zanim jednak zasiądziemy do suto zastawionych stołów, by w rodzinnym gronie rozkoszować się niepowtarzalnymi wielkanocnymi potrawami, musimy odpowiednio zaplanować wszelkie niezbędne czynności. Porządki, zakupy, smażenie, pieczenie i wiele innych. Wszystkie te działania pomogą nam przygotować zewnętrzną oprawę dla Świąt. To także dzięki niej będziemy mogli spotkać się z najbliższymi w miłym otoczeniu i jak przystało na wolny od pracy czas dobrze odpocząć.

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez tradycyjnych wypieków – mazurki, baby drożdżowe, serniki oraz pyszne ciasteczka doskonale smakują i wspaniale zdobią świąteczne stoły. Już podczas pieczenia oczarowują nas swoim aromatem, dlatego tak trudno oprzeć się skosztowaniu choćby kawałka ciasta czy symbolicznej babeczki. Usprawnijmy więc maksymalnie naszą pracę, by jak najszybciej spróbować smacznych wypieków.

Znakomitym sposobem na zapewnienie sobie wygody podczas przygotowania ciast jest wyposażenie kuchni w sprawdzone akcesoria. Formy na świąteczne baby ze stali ocynkowanej z tuleją lub bez, foremki na babeczki do wielkanocnego koszyka to podstawowe sprzęty, których nie może zabraknąć w żadnej kuchni. Oprócz nich potrzebne będą na pewno różnej wielkości miski do przechowywania produktów. W roli tej świetnie sprawdzi się seria Molly firmy Galicja. Do wyboru mamy modele w kilku pojemnościach (od 0,5 do 5 l). Poza ważną funkcją praktyczną kolekcja wyróżnia się estetyczną linią wzorniczą i piękną kolorystyką. Znajdziemy więc w niej miski w pastelowych barwach: szarej, kremowej, miętowej i taupe, które idealnie będą komponować się z silikonowymi akcesoriami do pieczenia. Warto po nie sięgnąć, ze względu na cenne zalety silikonu, który nie wchodzi w reakcję z żywnością i nie pochłania zapachów oraz smaków. Nie przywiera do niego ciasto i jest łatwy w utrzymaniu w czystości.

W bogatej serii znajdziemy wszystko, co przyda się nam do przygotowania wyśmienitych wypieków. Będzie to więc niezawodna kuchenna para – lekki wałek wyposażony w uchwyty z wyżłobionymi rowkami, które nie ślizgają się i dobrze leżą w dłoniach oraz funkcjonalna stolnica. Niezastąpione okażą się też pędzelki i łopatki z rączkami zakończonymi niewielkimi dziurkami, dzięki którym po pracy powiesimy akcesoria na ściennych haczykach. Aby uniknąć poparzenia podczas wyjmowania ciasta z piekarnika, możemy użyć specjalnej łapki w kształcie pieska. Jest elastyczna, bardzo trwała i odporna na działanie wysokiej temperatury. Gotowy wypiek umieścimy natomiast na stabilnej podkładce. Zawsze przyda się nam także silikonowa podstawka, na której będziemy mogli położyć łyżkę przeznaczoną do mieszania potraw. Nie pobrudzimy w ten sposób blatu stołu i znacznie usprawnimy pracę.

Miętowe, beżowe, kremowe lub zielone akcesoria silikonowe wprowadzą do wnętrza wiosenny klimat. Ocieplą je i ożywią, zainspirują do kuchennych eksperymentów i sprawią, że przedświąteczne pieczenie ciast i ciasteczek dostarczy nam niezapomnianych wrażeń estetycznych.

W materiale wykorzystano informacje o produktach marki Galicja dla Twojego Domu.
Przepisy na oryginalne ciasta wielkanocne z „Gotuj w stylu eko.pl” nr 8 wiosna 2019:

Babka z gotowanej marchewki (70 min)

SKŁADNIKI (1 porcja): marchew – 300 g, mąka owsiana bezglutenowa – 200 g, jajka – 4 szt., miód – 6 łyżek, olej – 6 łyżek, cukier waniliowy – 1 torebka, ksylitol – trochę, proszek do pieczenia – 2 łyżeczki.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: KROK 1: Marchew obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować na parze lub w małej ilości wody. Odcedzić, wystudzić i zmiksować. W czasie miksowania dodawać olej, miód i jajka. Potem wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej foremki. Piec w temp. 180 °C przez 50 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest gotowe). Ewentualnie można piec 10 minut dłużej, to zależy od piekarnika. Babkę wyjąć z foremki i wystudzić. Można ciasto posypać ksylitolem lub udekorować w dowolny sposób. ¹

¹Dorota Woźniak Twins Pot, Gotuj w stylu eko.pl” nr 8 wiosna 2019, str. 45

Mazurek bez pieczenia (50 min)

SKŁADNIKI (1 porcja): daktyle, orzechy pekan – po 1 garści, morele suszone niesiarkowane – 1 garść, mielone siemię lniane – 2 łyżki, żurawina, migdały – po 1 garści, płatki owsiane bezglutenowe – ¾ szklanki, syrop daktylowy – 3-4 łyżki, krem migdałowy – 1 ½ słoika, mrożone wiśnie – 1 opakowanie, ksylitol – 2 łyżki, płatki migdałowe – 1 garść.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: KROK 1: Umieść bakalie w rozdrabniaczu i dolej syropu daktylowego. Zmiel całość, aż składniki się połączą w jedną całość. Masę przełóż do wysmarowanej olejem formy i dobrze dociśnij do brzegów. Włóż do lodówki na godzinę. Dno posmaruj dość cienką warstwą kremu z migdałów. Wstaw ponownie do lodówki, aby stężał. Opakowanie mrożonych wiśni podgrzewaj z 2 łyżkami ksylitolu, następnie zblenduj i odparuj, aż masa będzie bardzo gęsta o konsystencji powideł. Wystudź. Kiedy ostygnie, rozsmaruj na wierzchu ciasta. Posyp płatkami migdałów. ²

²Anita Zegadło AZ gotuj, Gotuj w stylu eko.pl” nr 8 wiosna 2019, str. 45

Materiały prasowe Afir Biuro PR firmy GALICJA