5 nietypowych potraw świątecznych i jak je zrobić!

Polub nas na Facebooku

Barszcz z uszkami, karp czy pierogi z kapustą i grzybami? Są to potrawy, które zna chyba każdy z nas. Jednak w zależności od rejonu kraju, na wigilijnych stołach pojawiają się różne inne, mniej typowe dania. Dlatego, jeśli zastanawiasz się, czym zaskoczyć swoich bliskich w czasie świątecznej kolacji zapraszamy do lektury artykułu

5 nietypowych potraw świątecznychŚwiąteczna zupa piernikowa!

Nasza pierwsza propozycja to coś dla wszystkich tych, którzy nie lubią tradycyjnego, wigilijnego barszczu czy też wywarów rybnych. A może by tak wigilijną kolację zacząć od dania na słodko? Mianowicie na myśli mamy tutaj zupę piernikową, którą przygotowuje się na bazie suszonych śliwek, wody, czerwonego wina oraz aromatycznych przypraw. Niektórzy do tego dodają nawet rozdrobnione pierniki.

Śledź w cieście – przysmak z Kresów

W Wigilię śledzie zazwyczaj serwuje się w formie sałatki. Inna jednak tradycja panuje na Kresach, gdzie podaje się je smażone w cieście naleśnikowym. Przyrządzenie go jest bardzo łatwe: wystarczy nam do tego jedynie mleko, mąka, jajka, masło i sól i pieprz. Płaty ryby namaczamy w nim w całości i kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Podawać możemy je w towarzystwie kiszonej kapusty, a także sosów: zazwyczaj wybiera się tutaj chrzanowy  lub też żurawinowy.

Kasza z grzybami

Kolejny przysmak zazwyczaj pojawiał się na stołach w domach na terenach dawnej Galicji. Podstawę wskazanego dania stanowią suszone grzyby, które noc wcześniej powinniśmy zamoczyć w wodzie. Wykorzystujemy tutaj też kaszę jęczmienną perłową, którą z grzybami gotujemy na wolnym ogniu. Do całości dodajemy masło i sól. Niektórzy do smaku mogą dorzucić jeszcze cebulę.

Kutia na bazie ryżu

Tradycyjna kutia jest charakterystycznym daniem dla polskiej kuchni kresowej, litewskiej białoruskiej i rosyjskiej. Jej podstawę stanowi klasycznie mak, jednak możemy przyrządzić ją również w wersji bardziej fit, bazując na ryżu. Suszone śliwki moczymy w wodzie, a potem blendujemy je z miodem. Następnie dodajemy ugotowany ryż, rodzynki, ulubione orzechy, płatki migdałowe i delikatnie słodzimy.

Czym są pampuchy?

Kolejna propozycja jest również zainspirowana kuchnią ukraińską i największą popularnością cieszy się na podkarpaciu. Mianowicie na myśli mamy tutaj pampuchy! Ich ciasto przygotowane jest bardzo podobne do tego na pączki, a w środku znajdziemy mak. Jest to świetna alternatywa dla tych z nas, którzy nie lubią klasycznego makowca, a jednak chcieliby, aby tradycji stało się zadość.

Urozmaicenie na tradycyjnym, wigilijnym stole? My jesteśmy na tak! Warto jest czerpać inspiracje z różnych regionów Polski, a także świata!