4 powody, dla których warto jeść żółty ser

Polub nas na Facebooku

Nabiał w diecie jest konieczny jako źródło wielu cennych witamin i soli mineralnych. To zwłaszcza źródło wapnia, niezbędnego dla naszych kości i zębów. Przykładem produktu spożywczego zaliczanego do nabiału są żółte sery.

 ser

Wyróżniamy 4 właściwości zdrowotne żółtego sera. Po pierwsze, to źródło wielu składników odżywczych. Zawiera wapń, a dzięki czemu wzmacnia kości i zęby oraz zapobiega próchnicy i osteoporozie. Ma w sobie także cynk, potas, fosfor, witaminę A i D. Dzięki temu uzupełnia niedobory witaminowe oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. To najlepszy produkt dla dzieci, które nie lubią mleka i innych produktów mlecznych, a potrzebują wapnia do rozwoju. Jednak zalecany jest umiar w spożywaniu. 5 plasterków sera z dziurami dziennie to niezbędna dzienna dawka wapnia. Zawarta w nim witamina D ułatwia wchłanianie wapnia. Szczególnie zimą pozwala uzupełnić niedobory witamin i soli mineralnych.

Po drugie, zawiera pełnowartościowe białko, więc może zastępować mięso, również w diecie wegetariańskiej. Kilka plasterków sera dziennie, np. na kanapce to prawie połowa dziennego zapotrzebowania na białko. Białko to podstawowy budulec organizmu, więc jest koniecznym elementem zdrowej i zrównoważonej diety.

Po trzecie, jest kaloryczny. Nie są to jednak puste kalorie, ale pełnowartościowa energia. Poza tym poprawia samopoczucie, bo jest źródłem 3 związków: fenyloetyloaminy o działaniu antydepresyjnym, tryptofanu, wspomagającego produkcję serotoniny, „hormonu szczęścia” i chromu, który odpowiada za dobry nastrój.

Po czwarte, wzmacnia naturalną barierę ochronną organizmu przed wirusami i bakteriami, a dlatego działa pozytywnie na układ odpornościowy. Jest to zasługa obecności cynku i miedzi oraz witamin A, D i z grupy B.