Zdrowotne nalewki prawie na wszystko

Polub nas na Facebooku

Poznaj sprawdzone przepisy na zdrowotne nalewki na trawienie, przeciw biegunce, na przeziębienie, a nawet menopauzę! Uwaga! Jeśli zbierasz surowce sama, upewnij się, że pochodzą z czystych ekologicznie źródeł. Proponujemy ci przepisy na trzy pyszne nalewki: z mięty, jeżyn i orzechów włoskich.

shutterstock_57411439

1. Nalewka na trawienie
Mięta pieprzowa działa rozkurczowo i pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Przyniesie ulgę po obfitym posiłku.

  • 12 łodyżek mięty opłucz i osusz,
  • pokrój je na kawałki, wrzuć do dużego słoja, zalej litrem spirytusu, zakręć i odstaw na 2 dni, w tym czasie często potrząsaj słojem,
  • zagotuj 1,5 litra wody z 800 g cukru i sokiem z połowy cytryny,
  • po przestudzeniu dolej do słoja i wymieszaj,
  • przecedzoną (np. przez filtr do kawy lub gazę) nalewkę przelej do butelek i odstaw na co najmniej 3 tygodnie.

Dawkowanie: 10 kropli na łyżeczkę cukru.

2. Nalewka na przeziębienie i menopauzę
Jeżyny rozgrzeją i poprawią odporność w czasie przeziębień, a także złagodzą wahania nastroju u pań w okresie klimakterium.

  • 1 kg jeżyn umyj, oberwij szypułki, wrzuć do słoja,
  • wymieszaj 0,5 litra spirytusu i 0,75 l wódki i zalej owoce,
  • zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, co kilka dni wstrząsaj,
  • po tym czasie przecedź i odciśnij owoce, płyn wymieszaj z 0,5 litra płynnego miodu,
  • przefiltruj nalewkę, rozlej do butelek i odstaw na 6 miesięcy w ciemne miejsce.

Dawkowanie: w czasie menopauzy 1–2 kieliszki dziennie. Przy przeziębieniu, łyżka stołowa do herbaty.

3. Nalewka przeciw biegunce
Niedojrzałe orzechy włoskie mają dużo tanin, które działają przeciwbakteryjnie i ściągająco. Najlepiej zbierać je na początku sierpnia. Jak zrobić nalewkę z orzechów?

  • zrób syrop z 250 g cukru, 2 litrów wytrawnego czerwonego wina i 0,5 litra wódki: zagotuj i odszumuj (zbierz powstałą na wierzchu piankę)
  • umyj i pokrój 20 zielonych orzechów włoskich (jeśli są już zbyt twarde zdejmij skórkę z 30 orzechów i pokrój tylko ją),
  • zalej ciepłym syropem, zakręć naczynie i odstaw na 40 dni w cieple miejsce.,
  • Przefiltruj nalewkę i przelej do butelek z ciemnego szkła. Jest gotowa do picia od razu.

Dawkowanie: mały kieliszek 1–3 razy dziennie.