Zdrowa kolacja, czyli jaka?

Polub nas na Facebooku

Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia! Nie warto z niej rezygnować, ale można zadbać, by był zdrowa. Dlatego przestrzegajmy trzech głównych zasad.

kolacja

PORA NA POSIŁEK

Kolację nie powinniśmy jeść bezpośrednio przed spaniem. Ostatni posiłek najlepiej zjeść 2 – 3 godziny przed snem, żeby organizm miał czas n trawienie. Nocą pracuje na wolniejszych obrotach, a trawienie zajmuje mu wtedy więcej czasu – około 5 godzin. Organizm nastawiony jest na gromadzenie tłuszczów, a nie na ich spalanie. Poza tym noc to pora na odpoczynek, a nie na pracę, dlatego pozwólmy mu wypocząć.

LEKKA PORCJA

Wieczorem zjedzmy coś lekkostrawnego i niskokalorycznego. Nie mylmy kolacji z obiadem. Nawet jeśli nie mieliśmy w ciągu dnia czasu na ciepły i kaloryczny obiad, nie objadajmy się wieczorem. Jest to najszybsza droga do nadwagi i otyłości. Poza tym duże i kaloryczne danie przed snem utrudnia zasypianie. Na kolację należy zjeść posiłek, która zawiera nie więcej niż 250 – 400 kcal.

DOBRE MENU

Unikajmy smażonych i tłustych potraw oraz frytek, pizzy i słodkich przekąsek. Zrezygnujmy z napojów z kofeiną i teiną, czyli mocnej kawy, herbaty lub coli.

Nasz posiłek powinien być pełnowartościowy. Do wyboru mamy pieczywo, chudy nabiał i mięso, maślankę, kefir i jogurt naturalny, ryby morskie, warzywa i owoce o niskiej zawartości błonnika, które nie powodują wzdęć. Jesienią i zimą przygotujmy kolację na ciepło, np. dania duszone lub gotowane, np. ryby gotowane na parze lub gotowane warzywa. Nie rezygnujmy z kolacji, ponieważ jest ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Pokrywa 25% zapotrzebowania na energię.