Zadbaj o zdrowie zimą

Polub nas na Facebooku

Jednym z noworocznych postanowień wielu kobiet jest powrót do wymarzonej sylwetki i utrata nadprogramowych kilogramów. Z początkiem roku mamy więcej determinacji i wielkie dietetyczne plany. Zimą warto pamiętać o ruchu i odpowiednim skomponowaniu posiłków, aby żyć zdrowo.

yima

WYMAGANY RUCH

Zimą niechętnie wychodzimy na zewnątrz. Kiedy za oknem śnieg i mróz, wolimy siedzieć w ciepłym domu niż spacerować. Jednak zimowe spacery są korzystne dla zdrowia i sylwetki. Brak ruchu sprzyja nadwadze i pogorszeniu kondycji, a zwłaszcza gdy spożywamy pokarmy, które zawierają węglowodany, tłuszcze i cukry. Zimą warto wyjść nawet na krótki spacer albo poszukać alternatywnych form aktywności fizycznej. Można zapisać się na siłownięjeździć na rowerze stacjonarnym w domu.

KONIECZNIE DIETA

Zimą mamy większą ochotę na węglowodany, tłuszcze i cukry. Jadamy też częściej i bardziej kalorycznie, a dodatkowo mniej się ruszamy. Poza tym częściej mamy depresyjny nastrój, co doprowadza do podjadania. Nie rezygnujmy jednak wtedy drastycznie z kalorii. Kontrolujmy swoje menu w sposób racjonalny i dopasowany do potrzeb organizmu. Jadajmy ciepłe posiłki, z między nimi pijmy ciepłe napoje. Nigdy nie wychodźmy na dwór głodni!

Dania powinny zawierać witaminę C, dzięki której zwiększamy odporność i zapobiegamy infekcjom oraz witaminy z grupy B, zapobiegające depresjom i złym nastrojom. W diecie nie może zabraknąć cytrusów, papryki, kapusty, kalafiora, brukselki, brokuł, ryżu, makaronu i kaszy w wersji pełnoziarnistej, ryb, jajek i drobiu. Jedzmy częściej, ale mniejsze porcje. Zima to odpowiedni czas na rozgrzewające zupy, także z przyprawami, np. z kolendrą, imbirem i kardamonem albo z kurkumą.

Jadłospis powinien być również bogaty w witaminę D. Zimą łatwo o jej niedobór, ponieważ mamy mniejszą ilość słońca, które uczestniczy w jego syntezie. Braki witaminowe prowadzą do spowolnienia metabolizmu. W witaminę D są bogate tłuste ryby morskie, np. tuńczyk oraz makrela i łosoś.