Witamina C – jak nie zakwasić organizmu czyli właściwe dawkowanie

Polub nas na Facebooku

Witamina C jest niezwykle ważnym składnikiem diety, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Inaczej zwana kwasem askorbinowy, naturalnie występuje w wielu warzywach i owocach. Kwas ten dostępny jest także w postaci musującego proszku, jednak wiele osób obawia się suplementacji, nie chcąc ryzykować komplikacji związanych ze zbyt dużym zakwaszeniem organizmu.

Halfs of yellow red grapefruit citrus fruit in human hands

Neutralizowanie kwasu L-askorbinowego

Ponieważ, jak sama nazwa wskazuje, witamina C jest kwasem, perspektywa regularnego stosowania suplementu przeraża wiele osób. Jednak kwas L-askorbinowy jest bardzo słaby, jego współczynnik pH wynosi 4,2, dlatego proszek rozpuszczony w wodzie ma nieco kwaśny posmak, mimo to jest nieszkodliwy. Aby jednak mieć pewność, że systematyczna suplementacja Witaminy C nie odbije się na naszym zdrowiu, warto zastosować kilka prostych środków ostrożności.

Jama ustna

Szkliwo zębów jest podatne na długotrwałe działanie kwasów, np. występującego w gazowanych napojach k. fosforowego. Aby jednak powierzchnia zęba uległa zniszczeniu kwas musi być odpowiednio stężony i oddziaływać na szkliwo przez dłuższy czas. Dlatego osoby suplementujące witaminę C w postaci proszku rozpuszczanego w wodzie, po wypiciu mikstury powinny przepłukać jamę ustną dużą ilością wody. Wówczas współczynnik pH wraca do normy. Oczywiście można stosować także suplementy w postaci tabletek powlekanych, jednak są one znacznie droższe od tych musujących, często zawierają także niepotrzebne wypełniacze (np. cukier).

Pills and plastic bottle on the white table.

Żołądek

Kwas solny, który naturalnie występuje w żołądku jest bardzo mocnym kwasem, kilkadziesiąt razy silniejszym niż witamina C. Jednak osoby o wrażliwym żołądku, mające problemy ze zgagą, bezpośrednio po przyjęciu dużej dawki suplementu mogą odczuwać dyskomfort. Aby uniknąć tego typu konsekwencji, należy zażywać witaminę C razem z posiłkiem. Można przyjmować także buforowaną formę witaminy C, mającą nieco słabszy odczyn, w jej przypadku kwas L-askorbinowy zmieszany jest z sodą w proporcjach 2:1. Można samodzielnie wykonać mieszankę, zalecana jest wówczas soda kuchenna.

Dawkowanie Witaminy C

Suplementując kwas L-askorbinowy należy pamiętać, że witamina C nie jest lekarstwem, tylko substancją, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wybierając dzienna dawkę suplementu trzeba wziąć pod uwagę indywidualne potrzeby, które w zależności od stanu zdrowia mogą być skrajnie różne. Przykładowo w czasie przeziębienia czy infekcji organizm potrzebuje jej znacznie więcej niż na co dzień. Dlatego dzienna dawka może wynosić od kilku (4-10) do kilkuset gram. Kolejnym czynnikiem, który sprawia, że należy przyjmować większe dawki suplementu jest zanieczyszczenie tkanek metalami ciężkimi, które dostały się do organizmu np. z pożywieniem (ryby morskie). Dlatego zaleca się przeprowadzenie kalibracji witaminy C, aby mieć pewność co do prawidłowego dawkowania.

Kalibracja witaminy C
Wykorzystując tę metodę można określić zapotrzebowanie organizmu na kwas L-askorbinowy w danej chwili. W tym celu należy co 15 minut przyjmować coraz większą ilość suplementu. Czynność należy powtarzać aż do przekroczenia możliwości absorpcyjnych organizmu, czego objawem będą luźne stolce. Są one sygnałem, że nastąpiło nasycenie organizmu, bowiem witamina C zaczęła wiązać wodę w jelitach. Optymalną, dzienną dawką będzie 75% z ilości, która wywołała nasycenie. Wykorzystanie tej metody pozwala na naprawdę skuteczną suplementację witaminy C, dzięki temu organizm otrzymuje taką dawkę, jaka w rzeczywistości jest mu potrzebna.

Artykuł powstał przy współpracy z:

www.febrisan.pl

febrisan-logo