Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną

Polub nas na Facebooku

W polskich domach na wielkanocnym stole nie może zabraknąć żurku. Uwielbiamy tą gęstą i aromatyczną zupę o lekko kwaśnym smaku. Wypróbuj nasz przepis na żurek w staropolskim wydaniu.

żurek wielkanocny

Bez względu na to, jaki żurek przygotowujemy, musimy pamiętać o składnikach najwyższej jakości. Zakwas najlepiej przygotować samemu. Mamy wtedy pewność, że jest on zdrowy i nie zawiera sztucznych dodatków. Dużą uwagę musimy też zwrócić na jakość mięsa i wędlin, których używamy. – Wybierając kiełbasę czy boczek zdecydujmy się na taką od zaufanego producenta. Po rozcięciu, biała kiełbasa powinna mieć dość zwięzłą strukturę z widocznymi przyprawami, np. z majerankiem. Dobrej jakości wędlina ma gładką i matową powierzchnię – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Wielkanocny żurek staropolski z białą kiełbasą parzoną:

  • 0,5 kg kiełbasy białej parzonej (tu kiełbasa ZM Pekpol)
  • 0,5 kg kości wędzonych od schabu
  • 1 średniej wielkości marchew
  • ½ średniej wielkości selera
  • 3 litry wody
  • 3 liście laurowe
  • 5-6 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 ml zakwasu na żurek
  • 1 cebula
  • 300 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • jajka ugotowane na twardo

 

Przygotowanie:

Do garnka z wodą włożyć kości, obrane i pokrojone w kostkę warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Posolić i gotować, aż mięso przy kości będzie miękkie. Następnie kości wyciągnąć, obrać z mięsa, pokroić i dodać do wywaru. Połączyć zakwas na żurek ze śmietaną, zahartować i dodać do wszystkiego. Białą kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor, pokroić w cząstki i dodać do zupy. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i dodać do zupy. Doprawić do smaku pieprzem, cukrem i majerankiem. Pod koniec gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Żurek podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.

Nasza rada: Przed podaniem warto dodać do zupy łyżkę chrzanu, który wspaniale podkreśli jego smak i aromat.