Szczypiorek, czyli wiosna na talerzu

Polub nas na Facebooku

Wiosna coraz bliżej. Dlatego już niedługo sezon na nowalijki, czyli warzywa rosnące w tym okresie. Zaliczamy do nich szczypiorek, który jest zdrowy i możemy go uprawiać w domu.

 szczypiorek

KORZYŚCI ZDROWOTNE

To źródło wielu witamin i soli mineralnych cennych dla naszego organizmu. Zawiera białka, cukry, kwas foliowy, witaminy B1, B2 i C oraz sód, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz olejki eteryczne. Dzięki temu wpływa pozytywnie na nasze serce i układ krążenia.

Obniża ciśnienie krwi, a przez to jest zalecany osobom z nadciśnieniem tętniczym. Mogą go jeść także osoby z anemią, bo jest źródłem żelaza i z niską odpornością, bo zawiera witaminę C.

Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wspomaga perystaltykę jelit, a dzięki temu ułatwia procesy trawienne i zapobiega zaparciom. Dodatkowo pobudza apetyt. Jednak jedzony w nadmiarze ma działanie przeczyszczające, więc lepiej zachować umiar. Z racji tego, że jest niskokaloryczny, można go jeść w trakcie odchudzania. Regularne jedzenie szczypiorku w różnych wariacjach kulinarnych działa także pozytywnie na naszą urodę, gdyż wzmacnia cerę, włosy i paznokcie.

DOMOWA UPRAWA

W przydomowym ogródku, na balkonie lub na parapecie okna w skrzynce albo w doniczce – jest wiele miejsc, gdzie możemy uprawiać szczypiorek. Wystarczy, że posadzimy cebulkę i będziemy ją regularnie podlewać, żeby ziemia była wilgotna. W ciągu tygodnia powinien się pojawi nasz szczypiorek, który wykorzystamy w kuchni jako składnik sałatek lub kanapek. Najlepszy jest jedzony surowy, ponieważ poddawany obróbce termicznej traci na wartości.