Śniadanie Polaka, czyli kanapka, a może jednak naleśnik?

Polub nas na Facebooku

O tym, że rozpoczęcie dnia od śniadania jest konieczne do zapewnienia organizmowi odpowiedniej dawki energii na cały dzień – wiemy chyba wszyscy.

turkey-sandwich-1
materiały prasowe

Często bywa jednak, że rankiem nie dopisuje nam apetyt i nie mamy ochoty nawet na najmniejszą przekąskę. Istnieje na szczęście kilka prostych sposobów, dzięki którym spożywanie śniadania przestanie być przykrym obowiązkiem, a stanie się prawdziwą przyjemnością, nastrajającą nas pozytywnie na cały dzień.

Niebanalnie znaczy lepiej 

Jednym z czynników skutecznie zabijających apetyt jest rutyna. Zadbajmy o to, by nasze śniadanie było każdego dnia inne. Możliwości jest naprawdę wiele: omlety, musli, zupy mleczne, sałatki owocowe. Zmieńmy smak jajecznicy! Wystarczy, że na patelnię poza jajkami wrzucimy dodatkowo awokado i szczypiorek lub suszone pomidory oraz miętę, a posiłek o niebanalnym smaku gotowy. Jeśli mamy trochę więcej czasu, przygotujmy naleśniki z owocami lub placki z jabłkami i twarożkiem. Odpowiednią dawkę witamin mogą zapewnić nam również modne smoothies, czyli koktajle ze zmiksowanych owoców, często z dodatkiem jogurtu lub mleka. Nasycimy się nimi bez problemu, jeśli dorzucimy do gotowego koktajlu trochę płatków owsianych.

Wyobraźnia rozbudzona 

Skupmy się jednak na kanapkach, bo właśnie po nie Polacy sięgają najczęściej. To, czy będą nam smakowały, zależy w dużej mierze od chleba. Zdecydujmy się na ciemne, razowe pieczywo, które ma więcej składników odżywczych i bogatszy smak od pszennego. A może bardziej odpowiadałaby nam ciabata, pita, bagietka lub bajgiel? Z pewnością warto przetestować wszystkie możliwości! O smaku kanapki decyduje jednak przede wszystkim to, co znajdzie się na kromce. Dla jaroszy dobrym rozwiązaniem będą kanapki z łososiem lub świeży serek ze szczypiorkiem i rzodkiewką z pewnością sprawdzi się równie dobrze. Ci, którzy nie stronią od mięsa, mogą zdecydować się na kanapki z grillowanym kurczakiem, jajkiem i warzywami. Ciekawym rozwiązaniem będzie również kanapka na ciepło – wystarczy zrumienić na patelni kilka plasterków boczku, opiec chleb w tosterze, dodać plasterek pomidora i sałatę – pyszna przekąska gotowa. Możliwości są tysiące – wystarczy uruchomić wyobraźnię!

info.: SFERA GROUP