Polub nas na Facebooku

Jesienne poranki przygnębiają. Są zimne, szare, ponure. Człowiek ma ochotę przykryć głowę kołdrą i pod osłoną pierzynki zniknąć dla całego świata. W takich okolicznościach pokonanie przyciągającej siły pieleszy staje się wyczynem nie ustępującym wysiłkom Heraklesa podczas zdobywania złotych jabłek z ogrodu Hesperyd.
Na szczęście my nie potrzebujemy złotych jabłek, a zadanie, które nas czeka, jest dalece prostsze. Wystarczy nam jedno jabłko (już pewna słynna Ewa pokazała, jak wiele można zdziałać z takim owocem), a do tego: płatki owsiane, cynamon i być może jeszcze odrobina miodu i suszonych śliwek.
Tak naprawdę zrobienie szarlotkowej owsianki, bo o niej mowa, to krótka chwilka. Jedyny wysiłek, jaki będziemy musieli uczynić, to po prostu pomieszać kilka razy składniki, nie odrywając się za bardzo od porannego biegu łazienkowo-salonowego i rytualnego potykania się o rzeczy, których na naszej drodze być nie powinno.
Nawet nie spostrzeżecie się, gdy po domu zacznie unosi się zapach cynamonu, który skutecznie wywabi z łóżek resztę domowników. W końcu owsianka ląduje w miseczce, a nam pozostaje już tylko, polać całość miodem i… wcinać z przyjemnością.

IMG_1460_1

Składniki (2 porcje):
• 1 szklanka płatków owsianych
• 1 ½ szklanki mleka
• ½ dużego jabłka
• ½ łyżeczki cynamonu
• 2-3 łyżki miodu np. spadziowego
• 5 szt. suszonych śliwek

Przygotowanie:
Do rondelka z grubym dnem wrzucić płatki owsiane, zalać mlekiem. Postawić na małym ogniu. Jabłko obrać, pokroić w drobną kostkę, dorzucić do rondelka, dodać cynamon i pokrojone w kostkę śliwki. Gotować kilka minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż płatki wchłoną prawie całe mleko. Dosłodzić do smaku miodem.

Wykonanie, aranżacja i zdjęcia:
Dorota Klusek-Kozłowska, autorka bloga kulinarnego kluseczka.com
facebook.com/pages/kluseczkacomkluseczka.com

VQ-03_2013_jabłkaArtykuł ukazał się w internetowym magazynie dla kobiet
VERONIQUE 03/2013